Haku

Esteetön ja kaunis kylpyhuone – vinkkejä suunnittelijalle

Esteettömän kylpyhuoneen suunnittelu lähtee aina tilan käyttäjän toiminnallisista tarpeista. Erityistarpeiden huomioiminen ei kuitenkaan tarkoita, etteikö esteetön kylpyhuone voisi olla kaunis tai näyttävä. Tutustu esteettömän kylpyhuoneen suunnitteluun liittyviin ohjeisiin.
Pääkuva

Esteettömän kylpyhuoneen suunnittelu lähtee käyttäjän tarpeista

Esteettömällä kylpyhuoneella tarkoitetaan pesu- ja wc-tiloja, jotka on suunniteltu erityistarpeiselle henkilölle, esimerkiksi liikunta- tai näkövammaiselle tai vanhukselle. Kun esteetöntä kylpyhuonetta suunnitellaan kotiin tai muuhun yksityiseen tilaan, lähdetään aina liikkeelle asukkaan henkilökohtaisista tarpeista, vaatimuksista ja toiveista. Julkisissa tiloissa pyritään sen sijaan huomioimaan mahdollisimman monipuolisesti useiden erilaisten käyttäjäryhmien tarpeet.

Vaikka toiminnallisuus on tärkeänä lähtökohtana esteettömän kylpyhuoneen suunnittelussa, visuaalista puolta ei missään nimessä tarvitse unohtaa. Esteettömässä kylpyhuoneessa voidaan yhtä lailla käyttää kauniita laattoja ja rohkeita yksityiskohtia. Parhaimmillaan niin esteetön kuin tavallinenkin kylpyhuone on näitä molempia – sekä kaunis että toimiva.

Elinkaarikylpyhuone joustaa muuttuvien tarpeiden mukaan

Nykyään on ryhdytty yhä enenevissä määrin puhumaan niin sanotuista elinkaarikylpyhuoneista. Elinkaarikylpyhuoneen ajatuksena on, että tila mukautuu ja joustaa asukkaan tarpeiden muuttuessa. Kun vanhustenhoidon painopiste siirtyy koteihin, lisääntyy myös elinkaarikylpyhuoneiden tarve. Tällöin tila suunnitellaan jo lähtökohtaisesti niin, että esimerkiksi seinärakenteet kestävät tankoja tai tukia ja materiaalit sopivat myös liikuntarajoitteiselle. Lisäksi kylpyhuone mitoitetaan niin, että siellä mahtuu helposti liikkumaan pyörätuolin tai rollaattorin kanssa.

Pikkukuva 1
Pikkukuva 2
Pikkukuva 3

Hyvä esteetön kylpyhuone vastaa käyttäjän tarpeita

Kylpyhuone liikuntavammaiselle

Liikuntavammaisen käyttämän kylpyhuoneen on oltava riittävän tilava, jotta siellä on helppo liikkua pyörätuolillakin. Lisäksi tarvitaan leveä ovi ja kynnyksen tilalle liuska, jotta kylpyhuoneeseen pääsee kulkemaan ongelmitta.

Pyörätuolilla liikkuvaa helpottaa, jos lattiakaivo on varustettu irrallisella hiekkasuodattimella pyörätuolin pesemistä varten. Lattiakaivoa ei saa kuitenkaan sijoittaa kulkuväylille tai sellaiseen paikkaan, jossa seisotaan. Kannen on myös oltava tukeva ja pysyttävä hyvin paikoillaan.

Kalusteiden korkeus mietitään aina asukkaan mukaan. Pyörätuolilla liikkuvan tulisi mahtua pyörätuolin kanssa pesualtaan alle, ja altaan viereen on varattava laskutilaa tavaroille. Samoin peilit, kaapit ja pistorasiat asennetaan käyttäjän kannalta optimaaliselle korkeudelle. Staattisen pidon mahdollistavat kahvat olisi hyvä sijoittaa kiertämään koko tilaa, jotta niitä voidaan käyttää apuna liikkumisessa. 

Kylpyhuone vanhukselle

Vanhuksen tarpeisiin suunnitellun kylpyhuoneen väliseinien tulisi olla betonirakenteiset, jotta niihin on mahdollista kiinnittää riittävät kalustetuet. Levyrakenteisiin seiniin kalustetukien kiinnittäminen vaatii erikoisratkaisuja.

Suihkun tulisi olla helppokäyttöinen. Lisäksi suihkusekoittajassa on oltava lämpötilanrajoitin, jotta hanasta ei pääse tulemaan liian kuumaa vettä. Suihkutangon on oltava niin tukeva, että sitä voi käyttää tukikahvana. Suihkupenkki auttaa peseytymisessä, ja puolikorkea suihkuseinä on hyödyllinen, jotta peseytymisessä mahdollisesti avustava henkilö ei kastu.

Tavallista korkeampi lattia- tai seinämallinen wc-istuin sekä käsituet istuimen molemmin puolin helpottavat erityisesti vanhuksia arjessa.

Liukastumisen estämiseksi suositellaan, että lattiakaivon kallistuksista tehdään hieman tavallista loivemmat ja että lattiaan valitaan sopivan karheat laatat. Kenkiä tulee kuitenkin pystyä ”raahaamaan” lattiaa pitkin, joten lattia ei saa olla liian karhea.

Kylpyhuone näkövammaiselle

Kun suunnitellaan kylpyhuonetta näkövammaiselle, materiaalien valinnassa on kiinnitettävä huomiota muun muassa väreihin, heijastuksiin ja pintojen vaihteluun. Kun kylpyhuoneessa on riittävästi kontrasteja, tilan käyttö on helpompaa.

Seinä- ja kattopinnoille suositellaan vaaleampia sävyjä ja lattiaan taas riittävästi tummempaa, jotta pintojen hahmottuminen helpottuu. Himmeäpintaiset materiaalit estävät häikäisyä. Kalusteiden tulee kuitenkin erottua taustapinnoista. Värien käyttäminen kahvoissa ja listoissa on suositeltavaa, koska tällöin ne ovat helpommin havaittavissa.   

Kylpyhuoneen valaistus on ylipäätäänkin tärkeä asia, mutta esteettömässä kylpyhuoneessa siihen tulee kiinnittää aivan erityistä huomiota. Valaistus ei saa aiheuttaa vastavaloa tai häikäistymistä. Heikkonäköiselle ihmiselle 150–300 luksia on sopiva valon määrä, mutta näkövammaiselle tarvitaan vielä tätäkin tehokkaampaa valoa.

TUTUSTU TUOTTEISIIN