Haku

Näin siivoat kylpyhuoneen oikein

Kun kylpyhuoneesta pitää hyvää huolta, sen käyttöikä pitenee. Säännöllisellä puhdistuksella ja oikeanlaisilla pesuaineilla varmistat, että lika ei pääse pinttymään pintoihin, ja kylppäri säilyy raikkaana. Lue ohjeet, joiden avulla kylpyhuoneen siivoaminen on helppoa.
Pääkuva

Kylpyhuoneen siivous vaatii oikeanlaiset pesuaineet

Useimmat meistä pesevät kylpyhuoneensa säännöllisesti, mutta käytössä saattavat olla vääränlaiset pesuaineet tai -välineet. Jotta liasta pääsee varmasti eroon, ennen siivouksen aloittamista tulisi miettiä, millaista likaa pinnalta on puhdistamassa. Kukin likatyyppi vaatii nimittäin oman siivousaineensa.

Kalkkikertymät lähtevät happamalla puhdistusaineella, kun taas rasvatahrat saa poistettua emäksisellä puhdistusaineella. Kylpyhuoneen yleispuhdistukseen ja pinttymättömään likaan puolestaan toimivat neutraalit puhdistusaineet.

Likatyypin lisäksi on tärkeää huomioida, millaista pintaa on puhdistamassa. Esimerkiksi kaikki luonnonkivi- ja sementtilaatat eivät kestä hapanta pesuainetta. Tällöin puhdistuksessa on käytettävä ph-arvoltaan neutraaleja tai emäksisiä aineita.

Puolikas 1
Puolikas 2

Laattojen käyttöönottopesusta ei kannata luistaa

Kun remontti on viimein ohi, uudesta kylpyhuoneesta haluaisi tietysti päästä nauttimaan heti. Kannattaa kuitenkin malttaa mielensä ja huolehtia ensin laattapintojen kunnollisesta käyttöönottopesusta. Se säästää myöhemmin monelta harmilta ja hampaankiristykseltä.

Pelkkä vesipesu ei riitä, vaan pinnat tulee pestä happamalla aineella, esim. Fila Deterdek -pesuaineella. Se puhdistaa laatoista kalkki-, sementti- ja saumauslaastin jäämät, jolloin rakennusaikainen lika ei jätä laattojen pintaan likaa keräävää huntua.

Huom! Huokoiset sementtilaatat ja osa luonnon- ja sisustuskivistä eivät kestä hapanta pesuainetta. Tarkista siis aina ensin myyjältä tai hoito-ohjeista, mikä laatta on kyseessä ja millä aineella sitä saa pestä.

Jos epäilet, että käyttöönottopesu on syystä tai toisesta jäänyt tekemättä, voit koettaa vielä pelastaa tilanteen jälkikäteen. Tehopese ensin kylpyhuone esim. emäksisellä Fila PS/87 -pesuaineella, joka poistaa rasvan ja pinttyneen lian. Pese sitten laattapinnat esim. happamalla Fila Deterdek -pesuaineella ja hankauslevyllä.

Mikäli hapan Fila Deterdek -pesuaine ei sovi laatoillesi, voit käyttää sen sijaan esim. neutraalia Fila Cleaner -yleispuhdistusainetta laimennettuna 1:30. Tällöin se toimii normaalia voimakkaampana pesuaineena.

Huom! Puhdistamista kannattaa aina kokeilla ensin pienelle alueelle ja mahdollisimman huomaamattomaan paikkaan. Näin varmistut tuotteen sopivuudesta ja tehosta aiottuun käyttötarkoitukseen.

Puolikas 3
Puolikas 4

Säännöllinen pesu pitää kylppärin raikkaana

Jotta kylpyhuone ja vessa pysyisivät mahdollisimman siisteinä ja raikkaina, tulisi niitä pestä säännöllisesti noin kerran viikossa. Tähän tarkoitukseen käy hyvin esim. Fila Cleaner -yleispuhdistusaine laimennettuna lämpimään veteen 1:200. Tuote sopii kaikille kylpyhuoneen pinnoille mukaan lukien wc-istuin, suihkuseinä ja muut suihkukalusteet, allastasot ja peilit. Lisäksi sillä voi puhdistaa myös kodin muut pinnat, kuten keittiön ja laminaatti- tai puulattian. Tuotetta ei tarvitse huuhdella pois, joten sen käyttö on nopeaa ja helppoa.

Suihkutilan seinät ja lattiat olisi hyvä kuivata vähintäänkin lastalla aina suihkussa käymisen jälkeen. Jos pinnat jätetään kuivumaan itsestään, jää niihin helposti vedestä kalkkijäämiä. Myös kylpyamme olisi hyvä suihkuttaa vedellä ja kuivata pyyhkeellä käytön jälkeen, jotta pintaan pääsee kertymään vähemmän kalkkia. Mitä enemmän kalkkia kylpyhuoneen pinnoille kasaantuu, sitä enemmän ne keräävät myös orgaanista likaa, kuten saippuaa ja rasvaa.

Wc-istuin, pesuallas, suihku ja lasiseinät kannattaa pestä tasaisin väliajoin esim. kalkkisaostumien poistoon tarkoitetulla Filavia Bagno -puhdistusainesuihkeella. Se poistaa tehokkaasti lian ja saa pinnat kiiltämään. Suihkuta pesuaine puhdistettavalle pinnalle ja anna sen vaikuttaa hetki. Jos pyyhit aineen välittömästi suihkutuksen jälkeen, ei se ehdi vaikuttaa, ja pinta ei puhdistu.

Huom! Kaikki lasipinnat, kuten huurretut tai mattapintaiset lasit, eivät välttämättä kestä hapanta pesuainetta. Kalusteiden pesemisessä ei kannata käyttää työvälineitä, jotka sisältävät rakeisia, hiovia tai naarmuttavia ainesosia.

Lue aiheesta lisää

Tutustu tuotteisiin