Kun lähdetään valitsemaan pyyhekuivainta on tärkeintä miettiä sen tehtävä. Onko kuivaimen pääasiallinen tehtävä pikkupyykin kuivaus vai tämän lisäksi myös tilan lämmittäminen. Pyyhekuivaimia on karkeasti jaettuna kahta eri tyyppiä, sähköllä toimivia ja vesikiertoisia malleja. Tässä alla avaamme niiden erot ja mitä tulee ottaa pyyhekuivaimen valinnassa huomioon.
Vesikiertoinen

Vesikiertoiset pyyhekuivaimet

Hae tuotteet

Seinä-wc

Sähköiset pyyhekuivaimet

Hae tuotteet

Yleistä

Jos kylpyhuoneen pyyhekuivaimen, tai arkisemmin rättipatterin, pääasiallinen tehtävä on kuivattaa pikkupyykki, riittää tehtävään pienitehoinen kuivain. Mikäli patterin tarkoitus on toimia myös kyseisen tilan pääasiallisena lämmönlähteenä, tarvitaan tehokkaampi kuivain ja tällöin tehon tarve kyseiseen tilaan on varmistettava LVI-suunnittelijalta. 

Vesikiertoiset pyyhekuivaimet

Vesikiertoiset pyyhekuivaimet liitetään talon vesijärjestelmään ja silloin on tiedettävä kytketäänkö kuivain talon lämmitysjärjestelmään vai käyttövesijärjestelmään. Järjestelmät eroavat paljon toisistaan ja patteritkin ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan erilaisia. Varmista aina etukäteen mikä vesi kiertää patterissa, lämmitysvesi vai käyttövesi. Suosittelemme konsultoimaan LVI-alan ammattilaista vesikiertoisten kuivainten valintaan ja asennukseen liittyvissä asioissa.

Vesikiertoinen pyyhekuivain lämmitysveteen
Lämmitysvesijärjestelmään kytketty pyyhekuivain seuraa samaa lämpökäyrää ja asetuksia, mitä lämmitysjärjestelmän automatiikka ohjeistaa. Mikäli kylpyhuoneen pyyhekuivainta varten ei ole tehty erikoisjärjestelyitä, niin kuivain on kesällä kylmä, koska kesällä talon lämmitysjärjestelmän automatiikka ei vaadi lämmitystä. Kuivaimen kytkentä tehdään yleisesti alaosasta. Jossain malleissa voidaan käyttää yläkytkentää, mutta se on varmistettava. Selaa lämmitysveteen sopivia pyyhekuivainmalleja.

Vesikiertoinen pyyhekuivain käyttöveteen
Uudiskohteissa on nykyään kielletty liittää pyyhekuivain käyttöveteen. Saneerauskohteissa voidaan käyttää kuivauspatteria käyttövedessä, mutta vain jos aikaisempi patteri on ollut asennettuna käyttöveteen. Jos patteri vaihdetaan toiseen käyttövesijärjestelmään soveltuvaan malliin, on varmistettava että uusi patteri on tehoiltaan samaa luokkaa. Vanhemmissa kohteissa käyttövesipatteri lämmitti myös kylpyhuonetta. Selaa käyttöveteen sopivia pyyhekuivaimia.

pustervik kuva

Nordhem Pustervik pyyhekuivain. Saatavana sekä sähköisiä että vesikiertoisia malleja eri väreissä. Tutustu Pustervik-tuotteisiin!

Carlsten kuva

Nordhem Carlsten pyyhekuivain. Sekä vesikiertoisia että sähköisiä malleja, useassa ei koossa. Tutustu Carlsten -tuotteisiin!

Sähköiset pyyhekuivaimet

Sähköllä toimivia pyyhekuivaimia on kahta eri tyyppiä, kuivaimet vakiolämpötilalla tai kuivaimet säädettävällä lämpötilalla. Pyyhekuivaimet vakiolämpötilalla ovat yleensä aika pienitehoisia, kevyitä ja edullisia. Näissä kuivaimissa lämpötila on säädetty vakioksi jo tehtaalla, eikä sitä voi säätää. Sähköpatterit, joissa on säädettävä termostaatti, ovat tehokkaampia ja tehot ovat 150W ja 600W:n välillä.

Sähköpatterit ovat valmistajasta riippuen varustettu liitosjohdolla tai ilman. Patterit voidaan asentaa pistotulppaliitännällä tai kiinteästi asennettuna. Selaa kaikkia sähköllä toimivia pyyhepattereita tästä. 

Asennuksessa tulee huomioida voimassa olevat sähköasennusmääräykset. Ennen asennusta varmista missä kohtaa sähkökytkentä on patterissa, jolloin sähkövedot kohteessa tehdään oikein. Joihinkin malleihin on saatavana ajastintoiminto, jolla voidaan tehostaa tai rajoittaa patterin termostaattia ja lämpötiloja. Suosittelemme konsultoimaan sähköalan ammattilaista sähköisen patterin asennukseen liittyvissä asioissa. 

Neliökuva 1

Nordehm Fiskebäck sähköinen pyyhekuivain. Tutustu kokovaihtoehtoihin!

Neliökuva 2

Nordhem Koberg sähköinen pyyhekuivain. Tutustu eri koko- ja värivaihtoehtoihin!

Neliökuva 3

Dansani Hydra sähkökäyttöinen pyyhekuivain. Tutustu tuotteeseen!

Katso myös:

Varaa aika Etsi myymälä