Keraaminen laatta on monipuolinen pintamateriaali

10.08.2021
Keraaminen laatta on toimiva vaihtoehto kylpyhuoneeseen, mutta myös kodin muihin tiloihin. Lue laatan edut ja käyttökohteet, sekä vinkkimme sen käyttöön.
Pääkuva

Puukuosisten laattojen eläväinen ilme tuo pehmeyttä ja luonnonläheistä tunnelmaa kaikkialle kotiin. Laatat: antibakteerinen LPC Woodland, väri Tammi.

Keraaminen laatta on maailman vanhimpia pintamateriaaleja

Se, millainen lattia kotiin tulee, lienee yksi suurimmista päätöksistä, joita kodin rakentajat ja remontoijat kohtaavat. Lattia ulottuu kaikkialle kotiin ja vaikuttaa siten merkittävästi kodin tunnelmaan ja ulkonäköön. Uusi lattia on myös rahallisesti suuri panostus, joten sen kanssa olisi hyvä pystyä elämään pitkään. Lattia kannattaakin valita huolella omia tarpeita ja toiveita vastaavaksi.

Keraaminen laatta on yksi maailman vanhimmista pintamateriaaleista: sitä on löydetty jopa 3 500 vuotta vanhoista kreikkalaisista haudoista. Itse asiassa keramiikka-sanakin on lähtöisin kreikankielisestä sanasta keramos, joka tarkoittaa savea.

Kaakeli, klinkkeri ja porcellanato ovat kaikki keraamisia laattoja, jotka kuitenkin eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan ja valmistusmenetelmiltään. Esimerkiksi kaakelilaatta sopii ominaisuuksiensa puolesta vain sisätilojen seiniin, eli kaakeleita käytetään vain seinälaattana. Klinkkerilaatta ja porcellanato taas käyvät myös lattioihin, porcellanato vaativampiin olosuhteisiin. Lattialaatta on muihin lattiamateriaaleihin verrattuna erittäin kestävä valinta etenkin kovaan käyttöön.

Pikkukuva 2

Tumma lattia tuo keittiöön kontrastia. Lattialaatat: LPC Milan, väri Antrasiitti

Pikkukuva 1

Suuret laatat lisäävät tilan tuntua. Lattialaatat: LPC Aventura, väri Silver roots.

Pikkukuva 3

Eläväpintaiset laatat herättävät keittiön eloon. Seinälaatat: LPC Poem, väri  Pellava. Lattialaatat: LPC  Mansion, väri Kensington.

Miksi valita keraaminen laatta lattiamateriaaliksi?

Laatalla on paljon ominaisuuksia, jotka puoltavat sen käyttöä lattiamateriaalina.

1. Keraamisen laatan elinikä on pitkä. Se sietää hyvin arjen kolhuja, kuten lasten leikkejä ja lemmikkien kynsiä. Lattian uusimista tai kulumista ei siten tarvitse hetkeen miettiä, joten materiaalina se on huoleton ja vaivaton valinta.

2. Laatoitus kestää vettä, jolloin esimerkiksi eteisessä ja keittiössä ei tarvitse varoa roiskeita tai veden joutumista lattialle. 

3. Laattalattia on helppo pitää puhtaana. Esimerkiksi kodinhoitohuoneen tai vaikka kylpyhuoneen laattojen pesu onnistuu käden käänteessä oikeilla pesuaineilla.

4. Keraaminen laatta johtaa hyvin lämpöä, joten se tuntuu yhdessä lattialämmityksen kanssa ihanan lämpimältä paljaiden jalkojen alla. Laatta kestää myös hyvin kylmää, joten ulkotiloihin voit huoletta valita pakkasenkestävän ulkolaatan.

5. Laatta pysyy muuttumattomana ilman huoltamista; esimerkiksi auringonvalo ei haalista sitä.

6. Keraaminen laatta on paloturvallinen ja ympäristöystävällinen valinta. Sitä voidaan kierrättää tuotantoprosessissa, ja keraamista jätettä käytetään muun muassa tietöiden pohjana.

7. Keraaminen laatta on varsin monipuolinen pintamateriaali. Värien ja kuosien laaja kirjo mahdollistaa loputtoman vaihtoehdoilla ja ratkaisuilla leikittelyn. Valitako kiiltävä vai matta laatta kylpyhuoneeseen? Eri vaihtoehtoja on lukemattomia. Laattoja saa myös lukuisissa eri muodoissa, tavallisesta nelikulmaisesta aina erikoisempaan kuusikulmaiseen hexagon-laattaan. Laattaa on myös helppo yhdistää muihin materiaaleihin, jos ei halua koko lattian olevan samanlainen.

Laatoituskohteet

Yleisimmin laatoituskohteita ovat kodin lattia ja -seinäpinnat. Kylpyhuoneen lattian laatoitus ja keittiön välitilan laatoitus ovat suosittuja laatoituskohteita kotona, mutta saattavat sisältää haasteita. Laatoitus olisi siksi hyvä aina tehdä ammattilaisen toimesta. Esimerkiksi jo pinnassa olevan pintamateriaalin purkamisessa tai peittämisessä saattaa herätä kysymyksiä. Yleisesti kysyttyä on esimerkiksi “Onnistuuko keittiön välitilan laatoitus vanhan laatan päälle?” Mikäli vanha olemassa oleva laatoitus on hyvin kiinni ja alla oleva rakenne on kunnossa, laatoitus vanhan laatan päälle onnistuu. Märkätilassa näin vältetään vedeneristeen rikkoontuminen.

Olkoon edessä sitten lattian laatoitus yleisesti, terassin laatoitus, pihan laatoitus, seinän tai välitilan laatoitus, on tärkeää valita juuri kyseiseen tilaan ominaisuuksiltaan sopivat laatat.

Laattojen ominaisuudet

Laatan ominaisuudet vaikuttavat suuresti tilan ilmeeseen, luonteeseen ja toimivuuteen. Niiden avulla lopputulosta voidaan muokata juuri haluttuun suuntaan.

Karheusasteella voidaan vaikuttaa siihen, kuinka liukas lattiasta tulee. Esimerkiksi vanhusten tai lasten kanssa karheampi laatta on hyvä valinta. Myös mosaiikkien tiheästi toistuvat saumat toimivat tehokkaasti liukuesteen tavoin. 

Kiilto vaikuttaa paitsi laatan ulkonäköön, myös koko tilan yleisilmeeseen. Esimerkiksi kiiltävät laatat saavat tilan heijastamaan valoa.

Laattojen koko ja muoto vaikuttavat siihen, millaisena tila koetaan. Esimerkiksi suuret laatat tekevät pienestä tilasta todellista isomman oloisen.

Sama laatta ulkona ja sisällä yhdistää olohuoneen ja terassin yhdeksi isoksi oleskelutilaksi, jolloin sisätilat tuntuvat jatkuvan saumattomasti ulos.

Huom! Laatan soveltuvuus ulos kannattaa aina tarkistaa. Pakkasenkestävä laatta on merkitty lumihiutalesymbolilla.

Pikkukuva 4

Pehmeä ruskea luo kodikasta tunnelmaa. Lattialaatat: LPC Modul, väri  Savu.

Pikkukuva 6

Laatoitettu sängynpääty tekee makuuhuoneesta persoonallisen. Lattialaatat: LPC Mansion, väri  Buckingham. Sängynpääty: LPC Poem, väri musta.

Pikkukuva 5

Rouheat lattialaatat tuovat sisustukseen lofthenkisyyttä. Lattialaatat: LPC Nordik, väri Jää.

Ota nämä asiat huomioon laattoja valitessasi

1. Muista tarkistaa valitsemasi laatan ominaisuudet sekä soveltuvuus tilaan ja ajateltuun käyttötarkoitukseen.

2. Alustan, jolle laatta asennetaan, tulee olla tasainen. Jos näin ei ole, alusta on tasoitettava huolella ennen asennusta.

3. Ainakin kerrostalossa laattalattia vaatii alleen askeläänieristeen. Lisäksi on suositeltavaa asentaa myös lattialämmitys. Muista, että jos asut taloyhtiössä, sinun on ilmoitettava remontista etukäteen hallitukselle ja isännöitsijälle.

4. Lattialaattojen saumaksi kannattaa valita harmahtava sävy tai likaa hylkivä epoksisauma, jotta saumat eivät muutu ajan myötä nuhjuisiksi.

Katso myös

Varaa aika Etsi myymälä