Keraaminen laatta on monipuolinen pintamateriaali

12.05.2017
Kodin pintamateriaaleja mietittäessä laatta on usein itsestäänselvä valinta kylpyhuoneeseen ja vessaan. Keraaminen laatta taipuu kuitenkin moneen ja on varsin toimiva vaihtoehto myös kodin muihin tiloihin. Tutustu tarkemmin laatan etuihin ja ominaisuuksiin ja lue vinkit sopivan tuotteen valintaan.
Pääkuva

Puukuosisten laattojen eläväinen ilme tuo pehmeyttä ja luonnonläheistä tunnelmaa kaikkialle kotiin. Laatat: LPC Wood, väri harmaa 

Keraaminen laatta on maailman vanhimpia pintamateriaaleja

Se, millainen lattia kotiin tulee, lienee yksi suurimmista päätöksistä, joita kodin rakentajat ja remontoijat kohtaavat. Lattia ulottuu kaikkialle kotiin ja vaikuttaa siten merkittävästi kodin tunnelmaan ja ulkonäköön. Uusi lattia on myös rahallisesti suuri panostus, joten sen kanssa olisi hyvä pystyä elämään pitkään. Lattia kannattaakin valita huolella omia tarpeita ja toiveita vastaavaksi.

Keraaminen laatta on yksi maailman vanhimmista pintamateriaaleista: sitä on löydetty jopa 3 500 vuotta vanhoista kreikkalaisista haudoista. Itse asiassa keramiikka-sanakin on lähtöisin kreikankielisestä sanasta keramos, joka tarkoittaa savea.

Kaakelit, klinkkerit ja porcellanatot ovat kaikki keraamisia laattoja, jotka kuitenkin eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan ja valmistusmenetelmiltään. Esimerkiksi kaakeli sopii ominaisuuksiensa puolesta vain sisätilojen seiniin, kun taas klinkkeri ja porcellanato käyvät myös lattioihin ja vaativampiin olosuhteisiin. 

Pikkukuva 1

Suuret laatat lisäävät tilan tuntua. Lattialaatat: LPC Rodano, väri Silver

Pikkukuva 2

Tumma lattia tuo keittiöön kontrastia. Lattialaatat: LPC Rocks 500, väri Nero

Pikkukuva 3

Kuviolaatat herättävät keittiön eloon. Lattialaatat: LPC  Jazz, väri harmaa sirkus mix (tilauskoko)

Miksi valita keraaminen laatta lattiamateriaaliksi?

Laatalla on paljon ominaisuuksia, jotka puoltavat sen käyttöä lattiamateriaalina.

1. Keraamisen laatan elinikä on pitkä. Se sietää hyvin arjen kolhuja, kuten lasten leikkejä ja lemmikkien kynsiä. Lattian uusimista tai kulumista ei siten tarvitse hetkeen miettiä, joten materiaalina se on huoleton ja vaivaton valinta.

2. Laatat kestävät vettä, jolloin esimerkiksi eteisessä ja keittiössä ei tarvitse varoa roiskeita tai veden joutumista lattialle.  

3. Laattalattia on helppo pitää puhtaana.

4. Keraaminen laatta johtaa hyvin lämpöä, joten se tuntuu yhdessä lattialämmityksen kanssa ihanan lämpimältä paljaiden jalkojen alla.

5. Laatta pysyy muuttumattomana ilman huoltamista; esimerkiksi auringonvalo ei haalista sitä.

6. Keraaminen laatta on paloturvallinen ja ympäristöystävällinen valinta. Sitä voidaan kierrättää tuotantoprosessissa, ja keraamista jätettä käytetään muun muassa tietöiden pohjana.

7. Keraaminen laatta on varsin monipuolinen pintamateriaali. Värien ja kuosien laaja kirjo mahdollistaa loputtoman vaihtoehdoilla ja ratkaisuilla leikittelyn. Laattaa on myös helppo yhdistää muihin materiaaleihin, jos ei halua koko lattian olevan samanlainen. 

Laattojen ominaisuudet

Laatan ominaisuudet vaikuttavat suuresti tilan ilmeeseen, luonteeseen ja toimivuuteen. Niiden avulla lopputulosta voidaan muokata juuri haluttuun suuntaan.

Karheusasteella voidaan vaikuttaa siihen, kuinka liukas lattiasta tulee. Esimerkiksi vanhusten tai lasten kanssa karheampi laatta on hyvä valinta. Myös mosaiikkien tiheästi toistuvat saumat toimivat tehokkaasti liukuesteen tavoin. 

Kiilto vaikuttaa paitsi laatan ulkonäköön, myös koko tilan yleisilmeeseen. Esimerkiksi kiiltävät laatat saavat tilan heijastamaan valoa.

Laattojen koko ja muoto vaikuttavat siihen, millaisena tila koetaan. Esimerkiksi suuret laatat tekevät pienestä tilasta todellista isomman oloisen.

Sama laatta ulkona ja sisällä yhdistää olohuoneen ja terassin yhdeksi isoksi oleskelutilaksi, jolloin sisätilat tuntuvat jatkuvan saumattomasti ulos.

Huom! Laatan soveltuvuus ulos kannattaa aina tarkistaa. Pakkasenkestävät laatat on merkitty lumihiutalesymbolilla.

Pikkukuva 4

Pehmeä ruskea luo kodikasta tunnelmaa. Lattialaatat: LPC Concrete 500, väri Cappucino (tilausväri)

Pikkukuva 5

Rouheat lattialaatat tuovat sisustukseen lofthenkisyyttä. Lattialaatat: LPC Nordik, väri Vit (tilausväri)

Pikkukuva 6

Hauska ladonta tekee makuuhuoneesta persoonallisen. Lattialaatat: LPC Depot, väri terracotta

Ota nämä asiat huomioon laattoja valitessasi

1. Muista tarkistaa valitsemasi laatan ominaisuudet sekä soveltuvuus tilaan ja ajateltuun käyttötarkoitukseen.

2. Alustan, jolle laatta asennetaan, tulee olla tasainen. Jos näin ei ole, alusta on tasoitettava huolella ennen asennusta.

3. Ainakin kerrostalossa laattalattia vaatii alleen askeläänieristeen. Lisäksi on suositeltavaa asentaa myös lattialämmitys. Muista, että jos asut taloyhtiössä, sinun on ilmoitettava remontista etukäteen hallitukselle ja isännöitsijälle.

4. Lattialaattojen saumaksi kannattaa valita harmahtava sävy tai likaa hylkivä epoksisauma, jotta saumat eivät muutu ajan myötä nuhjuisiksi.

LUE AIHEESTA LISÄÄ

Varaa aika Etsi myymälä Pyydä tarjousta