Kylpyhuoneen ja kodin siivousvinkit

Kun kylpyhuoneesta pitää hyvää huolta, sen käyttöikä pitenee. Säännöllisellä siivoamisella ja oikeilla pesuaineilla varmistat, ettei lika pääse pinttymään ja kylppäri säilyy raikkaana. Näillä vinkeillä ja tuotteilla kylppärin siivoaminen sujuu helposti ja nopeasti!
Pääkuva

Kylpyhuoneen siivoaminen on monelle viikoittainen arkirutiini, mutta tiesitkö, että kunnollisilla pesuaineilla säästät aikaa ja vaivaa? Pesuaineen happamuus vaikuttaa oleellisesti siihen, millaista likaa se on suunniteltu poistamaan.

  • Kalkkikertymät lähtevät happamalla puhdistusaineella.
  • Rasvatahran poisto onnistuu emäksisellä puhdistusaineella.
  • Yleispuhdistukseen ja pinttymättömään likaan tehoaa neutraali puhdistusaine.

Likatyypin lisäksi on tärkeää huomioida, millaista pintaa olet puhdistamassa. Esimerkiksi kaikki luonnonkivi- ja sementtilaatat eivät kestä hapanta pesuainetta. Tällöin puhdistuksessa on käytettävä pH-arvoltaan neutraaleja tai emäksisiä aineita.

Keraamisten laattojen ja kylpyhuoneen saumojen puhdistus

Uudesta kylpyhuoneesta haluaisi tietysti päästä nauttimaan heti sen valmistuttua. Kannattaa kuitenkin malttaa mielensä ja huolehtia ensin käyttöönottopesusta. Se säästää myöhemmin monelta harmilta ja hampaankiristykseltä.

Pelkkä vesipesu ei riitä, vaan laattapinnat on pestävä happamalla puhdistusaineella, esimerkiksi Fila Deterdek Pro -pesuaineella. Se puhdistaa laatoista kalkki-, sementti- ja saumauslaastin jäämät, jolloin rakennusaikainen lika ei jätä laattojen pintaan likaa keräävää huntua.

Jos epäilet, että käyttöönottopesu on syystä tai toisesta jäänyt tekemättä, niin huoli pois! Tehopese ensin laattapinnat esimerkiksi emäksisellä Fila PS87 Pro -pesuaineella, joka poistaa rasvan ja pinttyneen lian. Pese ne sitten esimerkiksi happamalla Fila Deterdek -pesuaineella ja hankauslevyllä.

Mikäli hapan Fila Deterdek -pesuaine ei sovi laatoillesi, voit käyttää sen sijaan esimerkiksi neutraalia Fila Cleaner Pro -yleispuhdistusainetta laimennettuna 1:30. Tällöin se toimii normaalia voimakkaampana kylpyhuoneen pesuaineena.

Tutustu tuotteisiin

Lattia- ja seinälaatat sekä saumat

Pese laatat, laattojen saumat sekä silikonisaumat säännöllisesti neutraalilla puhdistusaineella. Esimerkiksi kylpyhuoneen lattian pesuaine tulee valita oikein, jotta laatan pinta pysyy hyvänä. Viikkosiivoukseen käy hyvin esimerkiksi Fila Cleaner Pro -yleispuhdistusaine laimennettuna lämpimään veteen 1:200. Tuote sopii kaikille kylpyhuoneen pinnoille, ja lisäksi sillä voi puhdistaa kodin muut pinnat, kuten metalli- ja lasitasot, maalatut seinät sekä laminaatti- tai parkettilattian. Tämä tehokas laattojen puhdistusaine on helppo ja nopea käyttää, sillä sitä ei tarvitse huuhdella pois. 

Pinttyneiden laattasaumojen puhdistus onnistuu helposti esimerkiksi Fila PS87 Pro -tahranpoistajalla, joka on suunniteltu erityisesti vaikean lian ja tahrojen poistoon. Laattojen saumojen puhdistus on hyvä tehdä säännöllisesti, sillä saumat imevät helposti lian itseensä. Esimerkiksi kaakelisaumojen puhdistus käy Fila PS87 Pro -tahranpoistajalla hetkessä!

Pesuhuoneen ja suihkutilan seinät ja lattiat olisi hyvä kuivata vähintään lastalla aina suihkussa käymisen jälkeen. Jos pinnat jätetään kuivumaan itsestään, vesi jättää niihin helposti kalkkijäämiä. Kalkkijäämät saa pois kylpyhuoneesta kalkinpoistoaineella. Vältä kuitenkin kalkinpoistoaineen toistuvaa käyttöä, koska se voi vahingoittaa saumauslaasteja.

Puolikas 4
Puolikas 1

Marmorilaattojen suojaaminen

Marmori on luonnonkivi, jonka pinta voi tavallisesti olla hyvinkin huokoinen. Marmorilaatoitus vaatiikin yleensä ennen käyttöönottoa suojauksen, jotta laattojen ulkonäkö säilyy toivotunlaisena ja pintojen siivoaminen on jatkossa helpompaa. Suojausaineita on olemassa erilaisia ja usein laatan valmistaja  määrittelee sopivan tuotteen valmiiksi. Useissa tapauksissa Fila MP90 Eco Plus -suoja-aine sopii tarkoitukseen loistavasti.

Marmorilaattojen puhdistus ja hoito

Klassinen marmorilaatta vaatii puhdistamisen ja hoitamisen kannalta omat niksinsä sekä ripauksen selvitystyötä. Kaikki marmorilaatat eivät nimittäin pidä happamista puhdistusaineista, joten marmorin puhdistus vaatii tarkkuutta. Toisaalta emäksinen pesuaine voi sumentaa kiillotetun marmorin. Turvallisin valinta on Fila Cleanerin kaltainen yleispuhdistusaine, jota voidaan käyttää tarvittaessa perusteellisempaan puhdistukseen voimakkaampana versiona eli laimennettuna 1:30. Samat ohjeet pätevät myös muihin luonnonkiviin kuin marmoriin. 

Aitoa marmoria helppohoitoisempi valinta on marmorikuosinen laatta, jota on saatavilla sekä voimakkaammin että hienovaraisemmin kuvioituna.  

Vinkki!

Huokoiset sementtilaatat sekä osa luonnon- ja sisustuskivistä eivät kestä hapanta pesuainetta. Tarkista siis aina ensin myyjältä tai hoito-ohjeista, mikä laatta on kyseessä ja millä aineella sitä saa pestä.

Vinkki!

Puhdistusainetta kannattaa aina ensin kokeilla pienelle alueelle ja mahdollisimman huomaamattomaan paikkaan. Näin varmistut tuotteen sopivuudesta ja tehosta aiottuun käyttötarkoitukseen.

Tavoitteena kotisiivous, kohteena kylpyhuone

Kylpyhuone ja vessa pitäisi pestä noin kerran viikossa, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa.

Wc-istuin, pesuallas, suihkuseinä sekä muut suihkukalusteet, allastaso ja peilit

Wc-istuin, pesuallas ja lasiseinät kannattaa toisinaan pestä kalkkisaostumien poistoon tarkoitetulla puhdistusaineella. Se poistaa tehokkaasti lian ja saa pinnat kiiltämään. Puhdistussuihkeen teho ja kiiltävä lopputulos on helposti nähtävissä siivouksessa, etenkin, kun edessä on esimerkiksi kylpyhuoneen lasiseinän puhdistus tai kalkinpoisto muusta kohteesta. Suihkuta pesuaine puhdistettavalle pinnalle ja anna sen vaikuttaa hetki. Jos pyyhit aineen välittömästi, pinta ei välttämättä puhdistu kunnolla. Esimerkiksi suihkuseinän ja suihkupään puhdistus hoituu helposti samalla pesuaineella.

Puhdista likaantunut wc-istuin harjalla ja wc- tai yleispuhdistusaineella.

Voitele kalusteiden liukupyörästöt ja saranat kaksi kertaa vuodessa.

Allaskaappi ja muut kylpyhuonekalusteet

Suojaa kylpyhuonekalusteiden pinnat väriä päästävältä pyykiltä sekä esimerkiksi hiusväreiltä. Suojaa suihkutila siten, että vesi ei roisku muualle huoneeseen. Kalusteet eivät kestä jatkuvaa kosteusrasitusta, joten kuivaa vesiroiskeet, jos kalusteet kastuvat.

Wc-istuin

Wc-pöntön puhdistus: Esimerkiksi pinttyneen vessanpöntön puhdistus tai vaikka kalkinpoisto hanasta on helppoa ja tehokasta, jos käytössä on oikea pesuaine. Paras wc-pöntön puhdistusaine on kalkinpoistoaineena toimiva suihke.

Viemärikaivo ja suihkukaivo

Lattiakaivon puhdistus: Pyyhi aina suihkun jälkeen vesi kaivoon kumilastalla sekä kuivaa seinät ja lattia. Puhdista pesualtaan vesilukko ja viemärikaivo sekä viemärikaivon ritilä säännöllisin väliajoin. Näin ehkäistään viemärin tukkeutuminen ja hajuhaitat sekä ruostumattomasta teräksestä valmistettujen pintojen hapettuminen.

Kylpyamme

Kylpyammeen puhdistus: Kylpyamme olisi hyvä suihkuttaa vedellä ja kuivata pyyhkeellä käytön jälkeen, jotta sen pintaan pääsee kertymään vähemmän kalkkia. Mitä enemmän kalkkia kylpyhuoneen pinnoille kasaantuu, sitä enemmän ne keräävät myös orgaanista likaa, kuten saippuaa ja rasvaa.

Ilmanvaihtoventtiilit

Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus: Puhdista ilmanvaihtoventtiilit imurilla tai kostutetulla pyyhkeellä ja pyyhi venttiili myös päältä. Älä kuitenkaan vaihda venttiilin säätöasentoa, jotta ilmanvaihtojärjestelmän tasapaino ei muutu.

Pikkukuva

Vinkki! Osa lasipinnoista, kuten huurretut ja mattapintaiset lasit, eivät välttämättä kestä hapanta pesuainetta.

Tekstiililaattojen ja vinyylilaattojen puhdistus ja hoito

Tekstiililaattapintojen siivoaminen on varsin vaivatonta. Useimmiten lika lähtee tehokkaalla, harjaavalla imurilla, ja tarpeen mukaan laatat voidaan myös vesi- tai kuivapestä. Vinyylilattien pesu höyrypesurilla on myös mahdollista. Suurin osa vaikeammista tahroista, kuten purukumi, läikkynyt kahvi ja esimerkiksi lattialle roiskahtanut öljykastike, saadaan puhdistettua helposti niiden poistamiseen suunnitelluilla aineilla. Tarvittaessa yksittäisiä Interfacen tekstiililaattoja on myös helppo vaihtaa, koska laattoja ei liimata lattiaan, vaan ne kiinnitetään toisiinsa erityisillä TacTiles®-tarroilla.

Vinyylilattian puhdistus ja hoito: Vinyylilankut ja vinyylilaatat puhdistetaan pyyhkimällä ne nihkeällä tai kostealla luutulla. Vinyylilattian pesuaineeksi valitaan neutraali puhdistusaine. Kun lattia on pyyhitty, se pitää kuivata huolellisesti. Mahdolliset tahrat kannattaa poistaa tuoreeltaan neutraalilla puhdistusaineella, kuten Fila Cleaner -yleispuhdistusaineella. Liuottimet sekä naarmuttavat hankausjauheet ja teräsvilla eivät sen sijaan sovellu vinyylipintojen puhdistamiseen.

Puolikas mattokuva
Puolikas mattokuva 2

Katso myös

Varaa aika Etsi myymälä