Kylpyhuoneen ja kodin siivousvinkit

22.11.2018
Kun kylpyhuoneesta pitää hyvää huolta, sen käyttöikä pitenee. Säännöllisellä puhdistuksella ja oikeanlaisilla pesuaineilla varmistat, ettei lika pääse pinttymään pintoihin, ja kylppärikin säilyy raikkaampana. Lue kätevät ohjeet, joita seuraamalla kylpyhuoneen ja kodin siivoaminen on helppoa.
Kuva 1
Kuva 2

Kylpyhuoneen siivous vaatii oikeanlaiset pesuaineet

Useimmat meistä siivoavat kylpyhuoneensa säännöllisesti, mutta käytössä saattavat olla vääränlaiset pesuaineet tai puhdistusvälineet. Pesuaineen happamuus vaikuttaa nimittäin siihen, millaista likaa se on suunniteltu poistamaan.

  • Kalkkikertymät lähtevät happamalla puhdistusaineella.
  • Rasvatahrat saa poistettua emäksisellä puhdistusaineella.
  • Yleispuhdistukseen ja pinttymättömään likaan tehoaa neutraali puhdistusaine.

Likatyypin lisäksi on tärkeää huomioida, millaista pintaa on puhdistamassa. Esimerkiksi kaikki luonnonkivi- ja sementtilaatat eivät kestä hapanta pesuainetta. Tällöin puhdistuksessa on käytettävä pH-arvoltaan neutraaleja tai emäksisiä aineita.

Keraamisten laattojen käyttöönottopesu

Uudesta kylpyhuoneesta haluaisi tietysti päästä nauttimaan heti sen valmistuttua. Kannattaa kuitenkin malttaa mielensä ja huolehtia ensin laattapintojen kunnollinen käyttöönottopesu. Se säästää myöhemmin monelta harmilta ja hampaankiristykseltä.

Pelkkä vesipesu ei riitä, vaan laattapinnat on pestävä happamalla puhdistusaineella, esimerkiksi Fila Deterdek -pesuaineella. Se puhdistaa laatoista kalkki-, sementti- ja saumauslaastin jäämät, jolloin rakennusaikainen lika ei jätä laattojen pintaan likaa keräävää huntua.

Jos epäilet, että käyttöönottopesu on syystä tai toisesta jäänyt tekemättä, voit koettaa vielä pelastaa tilanteen jälkikäteen. Tehopese ensin laattapinnat esimerkiksi emäksisellä Fila PS87 -pesuaineella, joka poistaa rasvan ja pinttyneen lian. Pese ne sitten esimerkiksi happamalla Fila Deterdek -pesuaineella ja hankauslevyllä.

Mikäli hapan Fila Deterdek -pesuaine ei sovi laatoillesi, voit käyttää sen sijaan esimerkiksi neutraalia Fila Cleaner -yleispuhdistusainetta laimennettuna 1:30. Tällöin se toimii normaalia voimakkaampana pesuaineena.

Puolikas 4
Puolikas 1

Marmorilaattojen suojaaminen

Marmori on luonnonkivi, jonka pinta voi tavallisesti olla hyvinkin huokoinen. Marmorilaatoitus vaatiikin yleensä ennen käyttöönottoa suojauksen, jotta laattojen ulkonäkö säilyy toivotunlaisena ja pintojen siivoaminen on jatkossa helpompaa. Suojausaineita on olemassa erilaisia, ja useimmiten laatan valmistaja on jo määritellyt sopivan tuotteen. Useimmissa tapauksissa esimerkiksi Fila MP90 Eco Plus -suoja-aine sopii tarkoitukseen.

Kylpyhuoneen viikkosiivous 

Kylpyhuone ja vessa pitäisi pestä noin kerran viikossa, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa.

Lattia- ja seinälaatat sekä saumat

Pese laatat, laattojen saumat sekä silikonisaumat säännöllisesti neutraalilla puhdistusaineella. Viikkosiivoukseen käy hyvin esimerkiksi Fila Cleaner -yleispuhdistusaine laimennettuna lämpimään veteen 1:200. Tuote sopii kaikille kylpyhuoneen pinnoille, ja lisäksi sillä voi puhdistaa kodin muut pinnat, kuten metalli- ja lasitasot, maalatut seinät sekä laminaatti- tai parkettilattian. Fila Cleaner -yleispuhdistusainetta ei tarvitse huuhdella pois, joten sen käyttö on nopeaa ja helppoa. Pinttyneiden saumojen puhdistus onnistuu helposti esimerkiksi Fila PS87 -tahranpoistajalla, joka on suunniteltu erityisesti vaikean lian ja tahrojen poistoon. 

Pesuhuoneen ja suihkutilan seinät ja lattiat olisi hyvä kuivata vähintään lastalla aina suihkussa käymisen jälkeen. Jos pinnat jätetään kuivumaan itsestään, vesi jättää niihin helposti kalkkijäämiä

Vältä kuitenkin kalkinpoistoaineiden toistuvaa käyttöä, koska ne voivat vahingoittaa saumauslaasteja.

Marmorilaattojen puhdistus ja hoito

Klassinen marmorilaatta vaatii puhdistamisen ja hoitamisen kannalta omat niksinsä sekä ripauksen selvitystyötä. Kaikki marmorilaatat eivät nimittäin pidä happamista puhdistusaineista. Toisaalta emäksinen pesuaine voi sumentaa kiillotetun marmorin. Turvallisin valinta on Fila Cleanerin kaltainen yleispuhdistusaine, jota voidaan käyttää tarvittaessa perusteellisempaan puhdistukseen voimakkaampana versiona eli laimennettuna 1:30. Samat ohjeet pätevät myös muihin luonnonkiviin kuin marmoriin. 

Aitoa marmoria helppohoitoisempi valinta on marmorikuosinen laatta, jota on saatavilla sekä voimakkaammin että hienovaraisemmin kuvioituna.  

Wc-istuin, pesuallas, suihkuseinä sekä muut suihkukalusteet, allastaso ja peilit

Wc-istuin, pesuallas ja lasiseinät kannattaa toisinaan pestä kalkkisaostumien poistoon tarkoitetulla puhdistusaineella, kuten Filavia Bagno -puhdistusainesuihkeella. Se poistaa tehokkaasti lian ja saa pinnat kiiltämään. Suihkuta pesuaine puhdistettavalle pinnalle ja anna sen vaikuttaa hetki. Jos pyyhit aineen välittömästi, pinta ei välttämättä puhdistu kunnolla. 

Puhdista likaantunut wc-istuin harjalla ja wc- tai yleispuhdistusaineella.

Voitele kalusteiden liukupyörästöt ja saranat kaksi kertaa vuodessa.

Pikkukuva

Allaskaappi ja muut kylpyhuonekalusteet

Suojaa kylpyhuonekalusteiden pinnat väriä päästävältä pyykiltä sekä esimerkiksi hiusväreiltä. Suojaa suihkutila siten, että vesi ei roisku muualle huoneeseen. Kalusteet eivät kestä jatkuvaa kosteusrasitusta, joten kuivaa vesiroiskeet, jos kalusteet kastuvat.

Suihku ja viemärikaivo

Pyyhi aina suihkun jälkeen vesi kaivoon kumilastalla sekä kuivaa seinät ja lattia. Puhdista pesualtaan vesilukko ja viemärikaivo sekä viemärikaivon ritilä säännöllisin väliajoin. Näin ehkäistään viemärin tukkeutuminen ja hajuhaitat sekä ruostumattomasta teräksestä valmistettujen pintojen hapettuminen.

Kylpyamme

Kylpyamme olisi hyvä suihkuttaa vedellä ja kuivata pyyhkeellä käytön jälkeen, jotta sen pintaan pääsee kertymään vähemmän kalkkia. Mitä enemmän kalkkia kylpyhuoneen pinnoille kasaantuu, sitä enemmän ne keräävät myös orgaanista likaa, kuten saippuaa ja rasvaa.

Ilmanvaihtoventtiilit

Puhdista ilmanvaihtoventtiilit imurilla tai kostutetulla pyyhkeellä ja pyyhi venttiili myös päältä. Älä kuitenkaan vaihda venttiilin säätöasentoa, jotta ilmanvaihtojärjestelmän tasapaino ei muutu.

Puolikas mattokuva
Puolikas mattokuva 2

Tekstiililaattojen ja vinyylilaattojen puhdistus ja hoito

Tekstiililaattapintojen siivoaminen on varsin vaivatonta. Useimmiten lika lähtee tehokkaalla, harjaavalla imurilla, ja tarpeen mukaan laatat voidaan myös vesi- tai kuivapestä. Suurin osa vaikeammista tahroista, kuten purukumi, läikkynyt kahvi ja esimerkiksi lattialle roiskahtanut öljykastike, saadaan puhdistettua helposti niiden poistamiseen suunnitelluilla aineilla. Tarvittaessa yksittäisiä Interfacen tekstiililaattoja on myös helppo vaihtaa, koska laattoja ei liimata lattiaan, vaan ne kiinnitetään toisiinsa erityisillä TacTiles®-tarroilla.

Vinyylilankut ja vinyylilaatat puhdistetaan pyyhkimällä ne nihkeällä tai kostealla luutulla. Puhdistusaineeksi valitaan neutraali puhdistusaine, esimerkiksi Fila Cleaner. Kun lattia on pyyhitty, se pitää kuivata huolellisesti. Mahdolliset tahrat kannattaa poistaa tuoreeltaan neutraalilla puhdistusaineella, kuten Fila Cleaner -yleispuhdistusaineella. Liuottimet sekä naarmuttavat hankausjauheet ja teräsvilla eivät sen sijaan sovellu vinyylipintojen puhdistamiseen.

Lue aiheesta lisää

Tutustu tuotteisiin

Varaa aika Etsi myymälä Pyydä tarjousta