Suurlaatta vangitsee katseen

27.07.2021
Suurlaatat eli slabit ovat näyttävä sisustusratkaisu sekä kotiin että julkisiin tiloihin. Iso lattialaatta tai seinälaatta saa aikaan yhtenäistä, lähes saumatonta pintaa, mikä luo levollisen ja harmonisen vaikutelman. Tutustu suurten laattojen ominaisuuksiin, valintaan sekä asennukseen ja poimi käyttöideat!
Karusellikuva 2

 

Karusellikuva 8
Karusellikuva 4

 

Karusellikuva 1

 

Karusellikuva 5
Karusellikuva 3
Karusellikuva 12
Karusellikuva 11
Karusellikuva_uusi2
Karusellikuva_uusi1
Karusellikuva 9
Karusellikuva 10
Karusellikuva 6
Karusellikuva 7

Sama laatta, monta kokoa ja tyyliä

Moniin laattasarjoihin kuuluu sekä jättikokoisia että pienempiä laattoja. Saman sarjan laattojen kokohaitari voi vaihdella useammasta metristä pienen pieneen mosaiikkiin asti. Eri kokoja yhdistelemällä saat luotua kiinnostavan mutta samalla linjakkaan ja yhtenäisen sisustuksen. 

Suurlaatat ja muut isot laatat sopivat moneen kokonaisuuteen, sisälle ja ulos. Isot seinälaatat tuovat tunnelmaa ja luovat yhtenäisyyttä pinnoilla. Esimerkiksi lattian laatoitus isoilla laatoilla on myös säästö siivouksessa, sillä suurlaattojen saumat ovat luonnollisesti pienemmät, ja keräävät vähemmän likaa. Iso laatta on myös elegantti vaihtoehto keittiön välitilaan. Pihan kulun ja muiden pintojen tukemiseen on myös valittavissa isot pihalaatat, erilaisilla ominaisuuksilla ja paksuuksilla.

Valitse suurlaatta vain yhdessä hillityssä värissä tai sekoita eri kuoseja ja pintoja mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. Niin betoni-, metalli-, kivi- kuin marmorikuosisetkin laatat sulautuvat toisiinsa kauniisti. 

Betonikuosiset ja metallikuosiset laatat istuvat etenkin moderniin ja tehdashenkiseen sisustukseen. 

Kivikuosiset laatat saavat aikaan luonnollisen, arvokkaan ja ajattoman tunnelman. Suurlaatan värisävyllä leikittelemällä voidaan määrittää, syntyykö vaikutelmasta jylhä vai pehmeämpi.

Marmorikuosiset laatat tuovat tilaan kuin tilaan ylellistä ja klassista ilmettä. 

Suurlaatta – edut  

  • Saumat eivät katkaise laatoitusta, joten laatoitus näyttää yhtenäiseltä, harmoniselta ja levolliselta
  • Saumoja on vain vähän, joten laatoitus on vaivaton pitää siistinä.    
  • Tuovat avaruutta pienempäänkin tilaan. 
  • Pintamateriaalina laatta on verrattoman kestävä, huoleton ja helppohoitoinen. Esimerkiksi aurinko tai aika eivät muuta sen ulkonäköä.
Iso kuva_laattojen koot

 

Paksuus ratkaisee – näin valitset oikein suurlaatat 

Suurlaatan paksuus ratkaisee, mihin se voidaan asentaa. Jokaiseen kohteeseen ja tarpeeseen on saatavilla ihanteellisen suuruinen ja paksuinen laatta.

Kuusimillimetriset suurlaatat ovat monin tavoin hyvä valinta. Ne eivät ole yhtä hauraita kuin kaikista ohuimmat laatat, mutta ne ovat kuitenkin kevyempiä ja helpompia käsitellä kuin paksummat laatat. Kuusimillimetriset suurlaatat sopivat kotien lisäksi julkisiin tiloihin, joissa on vain kevyttä kävelyliikennettä. 

Yhdeksänmillimetriset suurlaatat ovat paras vaihtoehto silloin, kun suurikokoisia laattoja halutaan käyttää lattiassa. Lisäksi nämä paksummat isot laatat sopivat seinään erinomaisesti. 

Läpileikkaus koti

Suurlaattojen käyttökohteet kodin eri tiloissa 

Läpileikkaus toimisto

Suurlaattojen käyttökohteet julkisissa tiloissa

Suurlaatat sopivat sekä kotiin että julkisiin tiloihin

Monipuoliset väri- ja kuosivaihtoehdot tekevät suurlaatoista moneen tilaan sopivan materiaalin.

Kotiin suurlaatat tuovat ylellistä ja yksilöllistä tunnelmaa esimerkiksi omakotitalon sisääntulossa tai laajoillakin seinäpinnoilla käytettynä. Iso laatta on kylpyhuoneeseen myös oiva valinta. Laaja koko- ja paksuusvalikoima mahdollistaa myös räätälöidymmät ratkaisut, joissa pystytään huomioimaan kaikki rakennuksen asettamat tekniset vaatimukset.

Remonttikohteissa laatan kokoa valittaessa on kuitenkin varmistettava, että laattoja mahtuu asennusvaiheessa kuljettamaan esimerkiksi rappukäytävässä ja oviaukoissa. Uudiskohteissa tällaista haastetta ei luonnollisestikaan ole, koska laattojen koko voidaan ottaa huomioon jo tiloja ja työvaiheita suunniteltaessa.

Suurlaatat tuovat julkisiin tiloihin arvokkuutta ja harmonisuutta. Niillä voidaan toteuttaa esimerkiksi hotelleissa ja ravintoloissa monimutkaisiakin arkkitehtonisia ratkaisuja. Lattiasta kattoon täysin saumattomana jatkuvalla pinnalla, eli kokonaisen seinän laatoituksella isolla laatalla, saadaan aikaan yhtenäinen ja voimakas vaikutelma. Myös suurlaattojen tekniset ominaisuudet sekä laatu ovat huippuluokkaa, minkä ansiosta ne ovat turvallinen valinta. Valitsemalla ison laatan lattiaan varmistuu pitkäaikaisesta kestävyydestä.

Suurlaattojen asennus 

Isojen laattojen asennuksessa voidaan käyttää normaaleja työkaluja ja menetelmiä 120x120 cm suuriin laattoihin asti. Sitä suurempia laattoja asennettaessa apuna käytetään lisäksi usein esimerkiksi suurempia imukuppeja tai imukuppikehikkoa, lineaarileikkuria pidempiin leikkauksiin sekä kuljetuskärryä laattojen liikutteluun. Asentajia on hyvä olla vähintään kaksi, sillä esimerkiksi isojen laattojen asennus seinään vaatii monta ihmistä.

  1. Suunnittele työmaa ja asennustyö huolellisesti. Huomioi, että laattojen kuljettaminen ja siirteleminen sekä työstäminen vaativat tilaa ympärilleen. Lisäksi suuri, tukeva työtaso on usein tarpeen.
  2. Laatoitettavan alustan on oltava luonnollisestikin tasainen, jotta ison laatan asennus onnistuu. Tämän vuoksi pohjatyöt on tehtävä huolellisesti, sillä iso laatta ei anna epätasaisuutta anteeksi.
  3. Mitä suurempi laatta, sitä enemmän korostuvat laastin leviävyysominaisuudet. Suosittelemme asennukseen kevennettyä ja erittäin riittoisaa Mapei Ultralite S2 -kiinnityslaastia. Ison laatan laatoitukseen löytyy myös omat työvälineet, joiden avulla laatan asennus onnistuu parhaiten. 
  4. Suuret laatat suositellaan aina kiinnitettäväksi kaksoiskiinnityksellä, jotta varmistutaan riittävästä laastipedistä ja tartunnasta. Tämän lisäksi kaksoiskiinnityksessä tulee huomioida, että kiinnityslastin peittoaste tulisi olla 100-prosenttista.

Katso video suurlaattojen eli slabien asennuksesta!

Tutustu tuotteisiin

Lue aiheesta lisää

Varaa aika Etsi myymälä Pyydä tarjousta