Kuva_1
Kuva_2
Kuva_3

Lippumäen uimahalli

06.10.2021

Kuopiossa sijaitsevan Lippumäen uimahallin mittava remontti valmistui keväällä 2021. Ensimmäisen kerran Lippumäen kalliosuojan uima- ja jäähalli avattiin yleisölle vuonna 1996. Lippumäen kalliosuojan muutostyöt -hankkeessa jäähalli saneerattiin sisäliikuntatiloiksi ja uimahalli peruskorjattiin. Kohteessa uusittiin liikunta- ja uimahallin käytävien lisäksi puku- ja pesutilat, saunat ja allasosasto sekä altaat kokonaisuudessaan. Uudistetut tilat otettiin kokonaisuudessaan käyttöön elokuun lopussa 2021.

Projektin tyyppi:
  • Kylpylät ja uima-altaat
Sijainti: Kuopio
Rakennustyyppi: Kokoontumisrakennus
Rakennusvuosi: 1996
Suunnittelija: Arkkitehti Sillman Oy Arkkitehtitoimisto, Rakennesuunnittelija A-Insinöörit Suunnittelu Oy ja LVI-Suunnittelija Insinööritoimisto LVI-Insinöörit Oy
Rakennuttaja: Kuopion Kaupunki Tilakeskus, Rakennuttajakonsultti A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy
Pääurakoitsija: Rakennusliike Konttinen Oy

Tunnelma syntyi luonnosta

Uimahallin yleistunnelmasta tuli luonnonläheinen ja rauhallinen. Valittu teema sopii erinomaisesti luolamaiseen, kallion sisään tehtyyn liikuntapaikkaan. Biofiilisella suunnittelulla pyrittiin luomaan liikuntapaikkaan luonnonmukainen elinympäristö. Uimahallin yhteydessä on myös sisäliikuntahalli ja kuntosali. Sisääntuloaula ja kulkuväylien laatat tehtiin hiilineutraaleilla LPC Glow 500 ja LPC P21 -sarjoilla ja liikuntahallien pesuhuoneet tehtiin saman hengen mukaisesti. Sävymaailmaan haluttiin tuoda mukaan myös ripaus Kuopion urheiluseurojen keltamustaa väriä. Kohteen vedeneritys-, kiinnitys- ja saumaustuotteet ovat Mapein valikoimasta.

Pikkukuva 1

Lastenaltaan tuotteet on valittu turvallisuus huomioiden.

Pikkukuva 2

Wiesbaden-kourujärjestelmä ja huomioraidat kulkureittien kohdalla.

Pikkukuva 3

Hierontapisteet eroteltiin sinisellä tehostevärillä. Sama sävy toistuu ratamerkinnöissä.

Pikkukuva_4

Pesutiloihin valittiin hiilineutraali LPC P21-sarja. Luonto-teema jatkui myös pesutiloissa. Penkissä säilyi sama teema kuin allasalueen puolella, mutta sävymaailma muuttui sinisestä vihreäksi.

Pikkukuva_5

Sama sävymaailma jatkuu myös pukuhuoneisin siirryttäessä. Penkit laatoitettiin samalla teemalla, mutta lattialaatassa siirryttiin isompaan LPC Kansas-sarjan 60x60 laattaan. 

Pikkukuva_6

Aluemyyntipäällikkö Sami Hakkarainen luovuttaa hiilineutraaliustodistuksen asiakkaille.

Yhteistoimintamalli

Hanke toteutettiin yhteistoimintamallina, jonka tilaajana toimi Kuopion Kaupunki, arkkitehtina Sillman Arkkitehtitoimisto, rakennuttajakonsulttina A-Insinöörit, palveluntuottajana Rakennusliike Konttinen ja laattaurakoitsijana Tiilikaari. Laattapiste teki tiivistä yhteistyötä kaikkien osapuolien kanssa koko hankkeen ajan.

”Yhteistoiminnallisessa hankemuodossa palveluntuottaja, suunnittelijat, käyttäjät, eri asiantuntijat sekä tilaaja yhdessä kehittävät muun muassa hankkeen korjauslaajuutta sekä korjausratkaisuja mahdollisimman elinkaarikustannustehokkaaksi kokonaisuudeksi. Uimahallin korjauksessa käytettiin hyväksi materiaalitoimittajan osaamista ratkaisujen valinnassa, jolloin pääsimme parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen”, Marko Väätäinen Kuopion Tilapalveluista avaa toimintamallia.

Pääsuunnittelijan toiminut Jonas Sillman, Sillman Arkkitehdit Oy:ltä toteaa: ”Laattapisteeltä löytyy kykyä toimia näin suuressa projektissa, ja he pystyvät ammattitaidollaan vastaamaan korjaushankkeen tuomiin haasteisiin. Heidän aktiivisuutensa projektin eteen on ollut erinomaista”.

Kaikkien osapuolten mukaan projekti sujui hyvin ja moitteettomasti. A-Insinöörien projektipäällikkö Tarja Harisen mielestä yhteistoiminnallinen hankemuoto toteutui aidosti, sillä myös ongelmia ratkottiin yhteistuumin saman pöydän ääressä. Myös laatoitusurakoitsijan näkökulmasta projekti meni saneeraustyömaiden tyypillisistä haasteista huolimatta hyvin ja hyvässä yhteishengessä maaliin asti. Tiilikaaren toimitusjohtaja Antti Mannonen kommentoi: ”Hieno ja persoonallinen kokonaisuus tuli ja oli hienoa olla mukana.”

"Kaiken kaikkiaan onnistunut hanke! Kaikki osapuolet ymmärsivät yhteistoimintahankkeen kokonaisuuden, sisällön ja toimintaperiaatteet, riippumatta oliko kyseessä tavarantoimittaja, aliurakoitsija, suunnittelijat, palveluntuottaja tai tilaaja."
Janne Pääkkönen toimitusjohtaja, Rakennusliike Konttinen

Kohteen tuotteita

Muita samanlaisia

Varaa aika Etsi myymälä