Kuva_1

Uima-allastilan takaseinän erikoinen laatoitus muistuttaa aaltoliikettä.

Kuva_2

Altaan ympäristössä panostettiin esteettömyyteen.

Kuva_3

Keraaminen laatta on kestävä materiaalivalinta kovassa käytössä oleviin tiloihin.

Kuva 4

Oppilaille suunniteltiin useita tiloja erilaisille aktiviteeteille.

Kuva_5

Oppimistiloissa käytettiin voimakkaita ja inspiroivia värejä.

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Onerva

Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin rakennusprojektin hankesuunnitelmassa määriteltiin tavoitteeksi laadukkaan koulutoiminnan lähtökohdat. Onervasta haluttiin tehdä kouluympäristönä edelläkävijä, turvallinen, terveellinen ja esteetön. Esteettömyydessä huomioitiin liikuntarajoitteisten oppilaiden lisäksi oppilaat, joilla on vaikeuksia näkemisen, kuulemisen ja tilojen hahmottamisessa. Koulun pääsuunnittelijana toimi Airi Vesala Arkkitehtitoimisto Aarne von Boehm Oy:stä. Toiminta uusissa tiloissa aloitettiin tammikuussa 2016.

Pintamateriaaleissa haluttiin käyttää vahvoja kontrasteja luovia voimakkaita värejä, ja tilojen akustiikkaan kiinnitettiin erityistä huomiota. Käytävien risteyskohdissa kulkijaa ohjaavat erilaisia äänimaailmoja tarjoavat äänimajakat ja poikkeuksellinen valaistus. Moniaistillisuutta tukevat myös tekstiilimatot, jotka kertovat näkövammaiselle tilan suunnan. Käytävillä apua antavat lattian ohjausraidat. Parhaimmillaan väri- ja materiaalikontrasteilla luodaan esteettinen kokonaisuus, joka samalla johdattaa. Kun tilat ovat selkeitä ja helposti hahmotettavia, tarvitaan vähemmän opasteita ja opastavia materiaaleja.

Projektin tyyppi:
  • Oppilaitokset ja päiväkodit
Sijainti: Jyväskylä
Rakennustyyppi: Koulu
Rakennusvuosi: 2016
Kesto: 2014-2015
Suunnittelija: Airi Vesala, Arkkitehtitoimisto Aarne von Boehm Oy

Energiatehokkuus ja hyvä sisäilma suunnittelun keskiössä

Koulurakennus tehtiin Terve Talo -kriteeristön mukaisesti. Kriteeristön mukaan materiaaleina käytettiin vähäpäästöisiä, kestäviä tuotteita. Korkealaatuisen sisäilman tavoitteet otettiin huomioon muun muassa pinnoitteissa ja keraamisia laattoja ja puumateriaaleja käytettiin paljon. Erityisesti muoviyhdistelmiä haluttiin välttää.

Koulun käytävien, wc-tilojen ja uimahallin laatat ovat Pukkilan valikoimasta. Koulun käytävien laatoiksi valittiin 30x60-kokoiset kestävät porcellanatot sarjasta Pukkila Evoluzione (poistunut sarja). Erivärisillä laatoilla laatoitettiin käytäville ohjausraidat opastamaan kulkusuuntaa.

Värimaailman loppuun asti mietityt yksityiskohdat konkretisoituvat uimahallissa, jossa seinien laatoitus jatkaa uimaratojen linjaa pystypinnalla ja näin helpotetaan ratojen hahmotettavuutta.

Pikkukuva_1

Eri tekstuurit lattiassa auttavat näkövammaisia oppilaita suunnistamaan.

Pikkukuva_2

Tilojen akustiikkaan kiinnitettiin erityisesti huomiota.

Pikkukuva_3

Lattian ohjausraidat auttavat myös ohjaamisessa.

Pikkukuva_4

Uima-allastilassa käytettiin voimakkaita värejä.

Pikkukuva_5

Altaan ympäristön turvallisuuteen keskityttiin huolella.

Pikkukuva_6

Uima-allastilaan rakennettiin sekä matala että syvä allas.

Kohteen tuotteita

Muita samanlaisia

Varaa aika Etsi myymälä