Porraskäytävät uuteen uskoon vanhaa kunnioittaen

30.06.2022
Kaksi helsinkiläistä taloyhtiötä toteutti porraskäytäväremontit, joissa päädyttiin käyttämään lattiamateriaalina Plain Colours- sarjan värikkäitä, perinteikkäitä laattoja.
Pääkuva

Menneen ajan tunnelmaa ja lukemattomia mahdollisuuksia

Winckelmans on ranskalainen perheyritys, jonka laattatehdas aloitti toimintansa jo vuonna 1894. Edelleen samoissa tiloissa toimiva tehdas tasapainottelee käsityön ja modernien innovaatioiden välimaastossa. Tehdas valmistaa perinteisen näköisiä, käsityötä vaalivia laattoja, joissa on erittäin laaja koko-, väri- ja muotovalikoima. LPC Plain Colours -sarjan kauniin murretuilla sävyillä saa helposti luotua lukuisia erilaisia yhdistelmiä. Sarjaan kuuluu myös suuri määrä valmiita kuvioladontoja, jotka voi toteuttaa haluamillaan väreillä. 

Teknisesti hyvät ja laadukkaat laatat ovat läpeensä samaa massaa, joten ne säilyvät muuttumattomana vuodesta toiseen. Tämä monipuolinen tuote on loistava niin koteihin kuin julkisiin tiloihin. Tässä alla esittelemme kaksi taloyhtiötä, jotka valitsivat LPC Plain Colours -sarjan tuotteet porraskäytäviinsä.

As Oy Meritullinkatu 12, hissiaulan remontti

Vanhan arvotalon sisääntulo- ja hissiaula entisöitiin hissiremontin yhteydessä. Taloyhtiö halusi pitää uuden lattian mahdollisimman samanlaisena kuin alkuperäinen, sata vuotta vanha lattia. Täysin samanlaista salmiakkikuviota ei nykypäivän valikoimista tahtonut löytyä, mutta Winckelmansin Plain Colours -sarjan laatoilla salmiakin muotoisen palan sai tehtyä käyttämällä kaksi kolmion mallista palaa vastakkain. Palojen välinen sauma toteutettiin mahdollisimman pienenä, jolloin yleisvaikutelmasta saatiin samanlainen kuin alkuperäinen lattia.

Projektin yhteistyökumppanit:
Pääsuunnittelija: Antti Voutilainen, Antti Voutilainen Oy
Suunnittelija: Kirsi Tuomi, Antti Voutilainen Oy
Pääurakoitsija: Cibes Amslift Oy
Rakennusurakoitsija: Pasi Kirjalainen, JK Erikoiskone ja Rakenne Oy
Lattian laatoitus: Pasi Kirjalainen, JK Erikoiskone ja Rakenne Oy

Kuva1

Salmiakin mallinen pala toteutettiin kahdesta kolmion mallisesta palasta vastakkain, hyvin pienellä saumalla.

Kuva2

Uusi lattia henkii alkuperäistä tunnelmaa.

Kuva3

Alkuperäinen lattia, joka toimi uuden lattian mallina.

As Oy Seppo, porraskäytävän remontti

Helsingin Laivurinkadulla sijaitsevassa arvokiinteistössä haluttiin korvata vanha betonimosaiikki talon henkeen sopivalla laatoituksella. Inspiraatiota haettiin seinäpinnoista, joista alkuperäinen boordikuvio kaivettiin esiin lukuisten maalikerrosten alta ja entisöitiin. Lopputuloksena syntyi näyttävät ja talon henkeen sopivat laatoitukset.

Projektin yhteistyökumppanit:
Suunnittelija: Sweco Taloyhtiöpalvelut, Jonna Silvo 
Pääurakoitsija: Rakennus Grahn Oy , Janne Mahlakaarto

Kuva 4

Porraskäytävän monet kaaret ja kulmat aiheuttivat laatoitustöille haastetta.

Kuva 5

Näyttävät, perinteikkäät laatat ovat LPC Plain Colours -sarjaa.

Kuva 6

Porraskäytävän alkuperäinen, maalikerrosten alta esiin kaivettu boordikuvio, toimi suunnittelun inpiraationa.

Katso myös

Varaa aika Etsi myymälä