Hyvä kylpyhuoneen valaistus on osa sisustusta

Valolla on vaikutusta hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Siksi kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinittää huomiota. Lue vinkit valaistuksen suunnitteluun.
Pääkuva

 

Kylpyhuoneen valaisimien määrään vaikuttaa moni seikka

Kylpyhuoneeseen tarvittavien valonlähteiden määrä riippuu tilan koosta, muodosta, korkeudesta ja värityksestä sekä peilien ja mahdollisten ikkunoiden sijainnista. Oleellisinta on, että valaisimia on riittävästi ja ne on sijoitettu oikein. Mitä tummemmat materiaalit sekä vähemmän luonnonvaloa ja valoa heijastavia pintoja, sitä enemmän keinovaloa tarvitaan.

Kenties perinteisin valinta kylpyhuoneeseen ovat katossa oleva spottimainen yleisvalo sekä peilikaapin valo. Spottivalot kylpyhuoneeseen on myös yleinen, mutta tyylikäs ratkaisu. Kylpyhuoneen voi kuitenkin sisustaa seinä- ja riippuvalaisimilla lähes samaan tapaan kuin muutkin huoneet, kunhan muistaa tarkistaa, että valaisimissa on IP44-märkätilahyväksyntä. Näin ne kestävät kosteutta ja vesiroiskeita. Helpointa on valita erityisesti kylpyhuoneeseen suunnitellut valaisimet.

Peilin ja peilikaapin lähettyville tarvitaan työvaloa. Kun ihon väri toistuu meikatessa mahdollisimman luonnollisena ja tasaisena, esimerkiksi pienien virheiden peittäminen on vaivattomampaa. Kunnollisessa valaistuksessa myös parranajo ja muut tarkkuutta vaativat puuhat sujuvat helpommin. Jotta tila ei tunnu kolkolta, hyvin valaistun peilin ympärille on myös luotava tunnelmavalaistusta.

Useimmiten kylpyhuoneessa vietetään aikaa juuri ennen nukkumaanmenoa sekä heti heräämisen jälkeen. Valaistus ei saisi häiritä melatoniinin tuotantoa, ja toisaalta heräämisen pitäisi tapahtua mahdollisimman lempeästi. Epäsuora valaistus kylpyhuoneessa takaa riittävän valon ilman, että lamppuun on katsottava suoraan.

Hyvä värintoisto ja miellyttävä värilämpötila ratkaisevat tilan tunnelman

Kylpyhuoneen valon laadusta ei kannata tinkiä, koska hyvä pesuhuoneen valaistus paitsi lisää viihtyvyyttä myös helpottaa arkea. Kylpyhuoneeseen kannattaa etsiä miellyttävää päivänvaloa muistuttavaa valaistusta, sillä näin tilaan valittujen materiaalien väri näyttää toivotunlaiselta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että valaisimen värintoisto- eli Ra-indeksin olisi hyvä olla yli 90. Näin kaikki värit toistuvat täyteläisinä ja luonnollisina.

Valaisinten värilämpötilaa kuvaa Kelvin-asteikko. Asteikossa 2 000 Kelviniä on erittäin lämmin, lähes punertava valo ja 6 000 Kelviniä hyvin kylmä, miltei sinertävä valo. Jos valitset peiliin tai peilikaappiin valaistuksenohjauksen, voit muuttaa kylpyhuoneen valaistusta tilanteen ja vuorokaudenajan mukaan. Tämä käy näppärästi sisäänrakennetussa ohjauspaneelissa olevien himmentimen ja valon värin säätimen avulla. Lisätäkseen eleganssia sisustukseen vaihtoehtona on myös hankkia kylpyhuoneen valaisin liiketunnistimella

Led-valot kylpyhuoneeseen

Led-valot ovat pesuhuoneeseen hyvä valinta ja niillä saa keksittyä hyvin erilaisia kylpyhuoneen valaistusideoita. Yleisimmät led-valaistuksessa käytetyt valon värit ovat 2700 Kelviniä, joka on lämmin valkoinen, 3000 Kelviniä, joka on neutraali valkoinen, ja 5000 Kelviniä, joka taas on kylmä valkoinen. Koska kylpyhuoneessa tarvitaan kuitenkin hyvin valaisevaa valoa, paras valinta on lähellä puhtaan valkoista valoa eli 4000 Kelviniä. Kylpyhuoneen led-valaisin olisi hyvä olla tällaisen luonnollisen valon sävyinen, jotta se antaa raikkaan valon usein puhtaan sävyiseen kylpyhuoneeseen.

Personoidut valaisinvalinnat vaikuttavat kylpyhuoneen tunnelmaan. Esimerkiksi led-valonauhan lisäys kylpyhuoneeseen on helppo tapa kokeilla uutta valonäkymää. Kostean tilan led-valaisin kannattaa valita huolella. Esimerkiksi ominaisuuksiltaan hyvä lamppu, jossa lampun värilämpötila on säädettävissä, on aina hyvä vaihtoehto. Lamppuvalinnassa kannattaa myös huomioida lampun kosteudensietokyky. 

Kylpyhuoneen sähköasennuksille on asetettu tiukat vaatimukset, sillä vesi johtaa sähköä ja voi aiheuttaa suuria vahinkoja. Muistathan, että sähkötyöt on aina teetettävä ammattilaisella.

 

Tutustu tuotteisiin

Katso myös

Varaa aika Etsi myymälä