Hyvä kylpyhuoneen valaistus on osa sisustusta

23.08.2018
Valolla on vaikutusta sekä hyvinvointiin että elämänlaatuun. Siksi kylpyhuoneen valaisimiin kannattaa kiinnittää huomiota ja valaistus suunnitella tarkasti. Lue vinkit valaistuksen suunnitteluun.
Pääkuva

 

Kylpyhuoneen valaisimien määrään vaikuttaa moni seikka

Kylpyhuoneeseen tarvittavien valonlähteiden määrä riippuu tilan koosta, muodosta, korkeudesta ja värityksestä sekä peilien ja mahdollisten ikkunoiden sijainnista. Oleellisinta on, että valaisimia on riittävästi ja ne on sijoitettu oikein. Mitä tummemmat materiaalit sekä vähemmän luonnonvaloa ja valoa heijastavia pintoja, sitä enemmän keinovaloa tarvitaan.

Kenties perinteisin valinta kylpyhuoneeseen ovat katossa oleva spottimainen yleisvalo sekä peilikaapin valo. Kylpyhuoneen voi kuitenkin sisustaa seinä- ja riippuvalaisimilla lähes samaan tapaan kuin muutkin huoneet, kunhan muistaa tarkistaa, että valaisimissa on IP44-märkätilahyväksyntä. Näin ne kestävät kosteutta ja vesiroiskeita. Helpointa on valita erityisesti kylpyhuoneeseen suunnitellut valaisimet.

Peilin ja peilikaapin lähettyville tarvitaan työvaloa. Kun ihon väri toistuu meikatessa mahdollisimman luonnollisena ja tasaisena, esimerkiksi pienien virheiden peittäminen on vaivattomampaa. Kunnollisessa valaistuksessa myös parranajo ja muut tarkkuutta vaativat puuhat sujuvat helpommin. Jotta tila ei tunnu kolkolta, hyvin valaistun peilin ympärille on myös luotava tunnelmavalaistusta.

Useimmiten kylpyhuoneessa vietetään aikaa juuri ennen nukkumaanmenoa sekä heti heräämisen jälkeen. Valaistus ei saisi häiritä melatoniinin tuotantoa, ja toisaalta heräämisen pitäisi tapahtua mahdollisimman lempeästi. Epäsuora valaistus takaa riittävän valon ilman, että lamppuun on katsottava suoraan.

Pieni kuva 1

Altaan ja allaskaapin väliin sijoitettava valolista viimeistelee sisustuksen. Allaskaappi: Dansani Zaro

Pieni kuva 2

Kylpyhuoneen kaapin sisällä olevat valot helpottavat tavaroiden löytymistä. Korkea kaappi: Dansani Zaro

Pieni kuva 3

Sisävalon avulla näet laatikon sisällön yhdellä silmäyksellä. Allaskaappi: Dansani Luna

Hyvä värintoisto ja miellyttävä värilämpötila ratkaisevat tilan tunnelman

Kylpyhuoneen valon laadusta ei kannata tinkiä, koska hyvä valaistus paitsi lisää viihtyvyyttä myös helpottaa arkea. Kylpyhuoneeseen kannattaa etsiä miellyttävää päivänvaloa muistuttavaa valaistusta, sillä näin tilaan valittujen materiaalien väri näyttää toivotunlaiselta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että valaisimen värintoisto- eli Ra-indeksin olisi hyvä olla yli 90. Näin kaikki värit toistuvat täyteläisinä ja luonnollisina.

Valaisinten värilämpötilaa kuvaa Kelvin-asteikko. Asteikossa 2 000 Kelviniä on erittäin lämmin, lähes punertava valo ja 6 000 Kelviniä hyvin kylmä, miltei sinertävä valo. Jos valitset peiliin tai peilikaappiin valaistuksenohjauksen, voit muuttaa kylpyhuoneen valaistusta tilanteen ja vuorokaudenajan mukaan. Tämä käy näppärästi sisäänrakennetussa ohjauspaneelissa olevien himmentimen ja valon värin säätimen avulla.

Kylpyhuoneen sähköasennuksille on asetettu tiukat vaatimukset, sillä vesi johtaa sähköä ja voi aiheuttaa suuria vahinkoja. Muistathan, että sähkötyöt on aina teetettävä ammattilaisella.

 

Lue aiheesta lisää

Varaa aika Etsi myymälä Pyydä tarjousta