Ideat ja vinkit ulkolaatoitukseen

24.05.2022
Kevään korvalla koti laajenee pihalle ja parvekkeelle, joissa vietetään jopa kokonaisia päiviä. Pihan viihtyisyyteen kannattaa siksi panostaa. Keraaminen laatta on tyylikäs ja kestävä vaihtoehto moniin pihan ja ulkotilojen laatoituksiin, kuten terasseille, parvekkeille, pihateille, kulkuväylille, sisäänkäynneille ja portaisiin.
Pääkuva

Ulkolaatat: LPC Costa.

Oikeanlaisen laatan valinta ulkotila- ja pihalaatoituksiin

Pihalaatoitus on hyvä ajatella osaksi kodin tai kesämökin sisustusta. Ulkolaatoituksen ei tarvitse olla yksivärinen, vaan väreillä, muodoilla ja kuvioilla voi leikitellä rohkeamminkin. Suomen sääolosuhteet kuitenkin asettavat suurimmat vaatimukset ulkotiloihin valittaville materiaaleille.

Ulkotiloissa käytettävän laatan tulee olla pakkasenkestävä (vedenimukyky alle 1,5 %) sekä pinnaltaan riittävän karhea. Suositeltava liukuesteluokka ulkotiloihin on R11. Lasitetuilla terasseilla tai parvekkeilla voi käyttää myös sileäpintaisia laattoja. Jos laatta sijoitetaan pihalla aurinkoiselle paikalle, ei kannata valita tummaa laattaa, sillä auringossa laatan pinnasta saattaa tulla hyvinkin kuuma.

Valikoimastamme löytyy myös 20 mm paksuja pihalaattoja, joita voi halutessaan latoa irtolaattoina suoraan hiekkapedin, nurmikon tai soran päälle.

Miksi valita pihalle keraaminen laatta? 

Keraamiset laatat ovat erittäin kestäviä ja helppohoitoisia eiväkä ne vaadi vuosittaista käsittelyä kuten esim. puu. Keraamiset pihalaatat pysyvät kovassakin käytössä kauniina ja haalistumattomana vuodesta toiseen, sekä paahteessa että pakkasella.

Keraamisten laattojen etuna on myös lukuisat erilaiset kuosivaihtoehdot sekä suuri valikoima erilaisia porras- ja erikoiskappaleita, joiden avulla saa laatoitettua siististi monenlaiset muodot ja askelmat. 

Ideoita keraamisten laattojen käyttöön ulkotiloissa:

Kuva1

Puukuosisissa laatoissa yhdistyvät laatan kestävyys ja puun kauneus. Ulkolaatat: LPC Aspen.

Kuva2

Eläväinen terassin laatoitus on saatu aikaan sekoittamalla eri kokoja sekä värejä LPC Forum -sarjan laatoista.

Kuva 3

Käyttämällä saman laattasarjan lattoja eri pinnankarheudella voit jatkaa samaa laattapintaa lähes saumattomasti sisältä ulos. Kuvan laatat: LPC Revolution.

Kuva4

Makuuhuone levittäytyy parvekkeelle. Kuvassa LPC Milan -sarjan betonikuosinen laatta.

kuva5

Tuo trendikäs terrazzo-kuosi terassille LPC Nordik -sarjan laatoilla.

Kuva6

Viihtyisän pation lattiassa ja seinissä on käytetty LPC Piazza -sarjan laattoja.

Terassit ja parvekkeet

Keraamisesta laatasta tehty terassi tai parveke on kaunis, kestävä ja helppohoitoinen. Valitsit sitten puukuosin, kivikuosin tai muun, lopputulos on taatusti tyylikäs.

Sisäänkäynnit, portaat ja julkisivut

Laatoitetut portaat ja sisäänkäynnit ovat tyylikäät ja kestävät. Viimeistele reunat ja yksityiskohdat käyttämällä erilaisia porras- ja erikoskappaleita. 

Keraamisella laatalla saa myös tehtyä näyttäviä ja kestäviä julkisivuja.

Kuva1

Laatat ja porraspalat ovat LPC Piazza -sarjan grafiitti-sävyä.

Kuva2

Kaunis sisääntulon laatoitus on tehty LPC Forum -sarjan erikokoisia laattoja yhdistelemällä.

Kuva3

Leikittelevä kalanruotoladonta on tehty LPC Plaza -sarjan laatoilla. Tyylikkään kokonaisuuden viimeistelee saman sarjan porraspalat. 

Kuva4

Tiilen väriset laatat ja porraskappaleet ovat LPC Plaza -sarjan Rosso-sävyä.

kuva5

Älä unohda julkisivuja. Tämän viihtyisän pation seinät on laatoitettu LPC Vulcano -sarjan laatoilla.

Karusellin kuva 1

Ladonnalla on suuri merkitys lopputulokeen. Ulkolaatat: LPC Plaza.

Karusellin kuva2

Laatoita kauniita käytäviä puutarhaasi. Kuvan laatat: LPC Piazza.

Karusellin kuva 3

 Yhdistelemällä eri kokoisia laattoja saa tehtyä eläviä pintoja. Ulkolaatat: LPC Forum.

Karusellin kuva 4

Ulkolaatat: LPC Plaza.

Karusellikuva 5

 LPC Forum -sarjan kauniit kivikuosiset laatat  yhdistävät pihan ja terassin kauniiksi kokonaisuudeksi.

Pihat ja kulkuväylät

Laatoitettu piha on siisti ja tyylikäs. Kotiin ei kantaudu hiekkaa ja roskia kuten esim. hiekkapihalta. 

Ulkouima-altaat

Pikkuhiljaa Suomessakin yleistyvät ulkouima-altaat ovat kuumien kesäpäivien helpotus. Valikoimastamme löytyy sopivia laattoja sekä altaisiin että niiden ympäristöön.

Tutustu myös uima-allasratkaisuumme.

Kuva1

Ihanan uima-altaan ympäristö on laatoitettu LPC Piazza -sarjan laatoilla.

Kuva2

Uima-altaan reuna on laatoitettu antibakteerisella LPC Lapis -sarjan mosaiikilla.

Kuva3

Sekä allas että sen ympäristö on laatoitettu antibakteerisilla LPC Pastelli -sarjan mosaiikeilla.

Kuva4

Tässä unelmien terassissa laatoitettu pinta jatkuu sisältä ulos ihanalle altaalle saakka. Laatat: LPC Modul.

Laatoitustyöt ulkotiloissa

Ulkotilat asettavat tuotteille lähtökohtaisesti sisätiloja suuremmat vaatimukset, jolloin asennustyön suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ulkotilojen laatoituksissa on hyvä pitää mielessä kolme olennaista lähtökohtaa:

  • Asennustyöt on tehtävä lämpimänä vuodenaikana, jotta tuotteet toimivat ja kuivuvat oikein. Ilman ja alustan lämpötilan tulee olla yli +5 °C ympäri vuorokauden.
  • Asennustuotteet ja tarvittaessa asennuspaikka kannattaa suojata suoralta auringonpaisteelta. Kosteat ja viileät olosuhteet hidastavat, kun taas kuivat ja lämpimät olosuhteet nopeuttavat sementtipohjaisten laastien kuivumista ja sitoutumista.
  • 100-prosenttinen laastin peittävyys laatan taustassa on ulkotiloissa erityisen tärkeää. Mikäli laatan ja alustan väliin jää tyhjiä onkaloita, jonne vesi pääsee kertymään ja talvisin jäätymään, on kohta erityisen arka halkeamiselle.

Ennen työn aloittamista on varmistuttava, että alusta täyttää sille asetetut puhtaus-, kosteus-, tasaisuus- ja muut vaatimukset. Tarvittaessa alusta vedeneristetään, mikä suojaa rakenteita ja raudoituksia erityisesti kattamattomissa ulkotiloissa. Ulkotiloissa lämpötilojen vaihteluista aiheutuvat mitta- ja muodonmuutokset tulee ottaa huomioon ja laatoitettava ala jakaa tarvittaessa joustavilla saumoilla osiin.

Katso myös

Varaa aika Etsi myymälä