Vähäpölyinen rakentaminen – kuivarakentamisen tuotteet ja ratkaisut

Rakennustyömaan pölynhallinta on osa työmaan turvallisuuden suunnittelua sekä uudis- että korjausrakentamisen kohteissa. Kuivarakentamiseen suunnitelluilla wedi-vedeneristyslevyillä työmaa pysyy siistinä.

Rakennuspölyllä on haittavaikutuksia sekä työturvallisuuteen että -viihtyvyyteen. Pelkkä rakennuksen suojaaminen pölyltä ei riitä, vaan pölynhallinta pitää huomioida koko rakennusurakan ajan. 

Yleisiä haasteita työmaalla ovat pölyn- ja kosteudenhallinta sekä tuotteiden kuivumisajat, joihin kaikkiin pystytään vastaamaan wedi-märkätilalevyjä käyttämällä. VTT-märkätilasertifioidut wedi-rakennuslevyt valmistetaan suulakepuristetusta, rakenteeltaan umpisoluisesta polystyreenivaahdosta ja ne sopivat käytettäväksi sekä ranka- että kivirakenteisissa seinissä. Levyn pinta on helppo laatoittaa, sillä se on vahvistettu molemmin puolin lasikuituverkolla ja erikoissementillä.

Kun tasoituslaastia ei tarvita lainkaan, ero pölyn määrässä on merkittävä. ”Wedi-levyjä käytettäessä pölynhallinta on helppoa siihen verrattuna, että seiniä lähdettäisiin oikomaan perinteisin menetelmin”, oululaisessa linjasaneerauskohteessa vastaavana työnjohtajana ollut Markus Nikkanen Consti Talotekniikka Oy:stä sanoo.  

"Wedi-levyillä työmaan pölynhallinta on helppoa."

Normaalisti tasoitelaasti sekoitettaisiin veteen ja yhden kylpyhuoneen seiniin lyötäisiin sen mukana jopa sata litraa vettä, jonka kuivumista täytyisi odotella useita päiviä. Wedi-levyt ovat valmiiksi kuiva tuote, joten yhdeltä aikaavievältä työvaiheelta säästytään kokonaan.

”Työaika vähenee huomattavasti. Esimerkiksi tässä oululaiskohteessa pelkästään tasoitetta olisi joutunut leipomaan seiniin monta kerrosta, ja kuivuminen olisi kestänyt pitkään. Nyt saimme tehtyä yhdessä päivässä kolme asuntoa valmiiksi laattapohjille”, oululaiskohteessa asentajana toiminut Erkki Latvalehto Saneerauspalvelu L&S Oy:stä kertoo.

Katso myös

Varaa aika Etsi myymälä