Kuva_1

Kylpyhuoneiden rauhallinen värimaailma sopii talon yleistunnelmaan.

Kuva_2

Seinien tiililadonta istuu kauniisti käsittelemättömän puuseinän eläväisyyteen.

Kuva_3

Lasiovet olivat päästöjen kannalta kevyempi valinta tiloihin.

Kuva_4

Laattapiste-Pukkilan Pia Käyhkö luovuttamassa asiakkaille hiilineutraalisuustodistuksen. Takana juuri valmistuneet asunnot.

As Oy Haapaperhosen Aarre

As Oy Haapaperhosen Aarteen suunnitellut Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy on vuonna 2018 perustettu rakennusasiaintoimisto, jonka painotuksena on ilmastoystävällisyys läpi jokaisen projektin. Haapaperhosen Aarre on yrityksen ensimmäinen valmistunut kohde. Aarre Oy:n tavoitteena on näyttää esimerkkiä, kuinka rakentamista on mahdollista tehdä ympäristöympäristöllisellä tavalla. 

Aarreaitta-konsepti syntyi ideasta löytää sellainen rakentamisen tapa, joka sopisi erityisesti kaupunkiin. Talon oli sovittava urbaaniinkin ympäristöön ja oltava tarpeeksi tehokas. ”Tiesimme, että hiilineutraalin uudisrakentamisen tekeminen määritelmien mukaisesti on mahdotonta – aina tulee päästöjä, mitä tahansa tekeekin. Rakennushankkeillamme haluamme kuitenkin osoittaa, että on mahdollista saavuttaa suurempi positiivinen hiilikädenjälki kuin hiilijalanjälki”, kertoo Aarre Oy:n toinen perustaja, Minna Aarnio.

Aarreaittojen ideana onkin varastoida mahdollisimman paljon hiiltä. Hiilitehokkaimmaksi rakennusmateriaaliksi kävi ilmi olevan puu ja siitä mahdollisimman vähän käsitelty massiivihirsi. Kotimaisessa hirressä tarvitaan hyvin vähän konetyötä sekä kuljetusta ja sen lisäksi siinä on mahdollisimman suuri hiilivarastointi. ”Hirsi ei ole ollut kaupungeissa noin sataan vuoteen vaihtoehto asuntoyhtiömuotoisessa rakentamisessa, ja nyt halusimme kokeilla, toimiiko hirsimoduuli sen ollessa paras materiaalivaihtoehto tämän hetken tarpeisiin”, Aarnio selittää.

Honkasuon alue sopi erinomaisesti Aarreaittojen rakennuspaikaksi, sillä alueelle oli suunniteltu puutalokaava. Kaavan mukaan jopa kantavan rungon piti olla puuta, joka tuli ottaa huomioon talojen materiaalia suunniteltaessa. Lisäksi alueella olivat melko korkeat ekokriteerit, mitkä istuivatkin hyvin rakennushankkeen kunnianhimoisiin tavoitteisiin. Kaupunkia kiinnosti hanke erityisesti, sillä Helsingissä on ollut suuria haasteita päästä hiilineutraalisuuteen ja tavoitteisiin pääsemiseen tarvitaan muitakin kuin kaupungin panoksia. 

Projektin tyyppi:
  • Uudisrakentaminen (asunto)
Sijainti: Honkasuo, Helsinki
Rakennusvuosi: 2023
Kesto: 2021-2023
Suunnittelija: Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy

Materiaalipuoli pidettiin yksinkertaisena, hiilijalanjälki huomioiden

Hirsitalon materiaalivalinnat haluttiin pitää yksinkertaisina: kevyesti käsiteltyä puuta, savea ja keramiikkaa. Talon rakentamisessa hyödynnettiin myös betonia, mutta sen käyttö haluttiin pitää minimissä päästösyistä. Kylpyhuoneen pintamateriaaleilta toivottiin rauhallista harmonisuutta sekä perinteisyyttä ja ajattomuutta, sillä konsepti on monistettava. Neutraalin väriskaalan lisäksi haluttiin myös pientä eläväisyyttä kaakeleiden limityksessä istumaan käsinveistetyn hirren vierelle. Päästöpuoli oli tietenkin myös tärkeä asia materiaalivalintoja tehdessä ja projektiin mukaan tulleella Laattapisteellä oli onneksi mietitty tuotteiden hiilijalanjälkeä jo tarkasti etukäteen. Laattapisteen valikoimasta löytyi LPC P21-laattasarja, joka on valmistukseltaan täysin hiilineutraali. Keraaminen laatta on lähtökohtaisesti pintamateriaalina pitkäikäinen ja ympäristöystävällinen. Myös laattojen saumaukseen käytetty Fugabella Color saumausaine on erinomainen tuote ekologiseen rakentamiseen, sillä se on hiilineutraali ja sen valmistuksessa käytetään kierrätettyjä materiaaleja. Laattapiste sopi myös omien hiilineutraaliuus-tavoitteidensa myötä projektiin toimittajana hyvin.

Pienelle yritykselle oli tärkeää, että toimittajalta sai kokonaisvaltaisen palvelun. Asiakkaan mukaan Laattapisteen kanssa yhteistyö oli koko projektin ajan miellyttävää ja etenkin työmaasysteemi toimi todella hyvin. Tuotteet saapuivat juuri silloin, kun niitä tarvittiin, mikä sujuvoitti projektin edistymistä huomattavasti. Asiakas arvosti erityisesti sitä, kuinka Laattapiste otti heidän asiansa haltuun niin varmalla otteella sekä kuinka hyvin Laattapiste oli perehtynyt tuotteidensa ympäristövaikutukseen. 

Pikkukuva_1

Yhteisten saunatilojen lattiaan valikoitui hiilineutraali LPC P21 Uni Perola 10x10 -laatalla.

Pikkukuva_2

Tiililadonnalla saunan seinässä LPC P21 Uni Gelo 20x20 -laatta ja suihkuna LPC Suihku/allashanapaketti Grohe B1.

Pikkukuva_3

Kätevän kokoinen Laufen Pro pesuallas sopii hyvin saunan yhteydessä olevaan WC-tilaan.

Pikkukuva_4

Yläkerran kylpyhuoneen lattiaan valittiin toinen sävy LPC P21 -sarjasta, 10x10-laatta värissä Limonete

Pikkukuva_5

Kääntyvä suihkuseinä säästää tilaa pienessä kylpyhuoneessa.

Pikkukuva_6

Oranssit pyyhekoukut ja musta pyyhekuivain lisäävät mielenkiintoisia yksityiskohtia kylpyhuoneeseen.

Kohteen tuotteita

Muita samanlaisia

Varaa aika Etsi myymälä