Pääkuva

Ensikodissa hyödynnettyjen materiaalien kuosien inspiraationa on luonto.

Ensikoti Helsinki

31.05.2024

Helsingin ensikoti ry on kansalais- ja lastensuojelujärjestö, jonka tarkoituksena on tukea perheitä ja perheenlisäystä odottavia. Yhdistyksen toiminta on alkanut vuonna 1936 ja Helsingin Ensikoti avasi ovensa suomalaisille lapsille ja vanhemmille 1942.

Ensikodin toiminnanjohtaja, Tuomas Kurttila, kiteyttää toiminnan seuraavalla tavalla: ”Kun muissa herää huoli, meissä syntyy toivo. Tämä missiomme saa meidät liikkeelle ja toimimaan vauvojen ja perheiden parhaaksi. Olemme rakentaneet Helsingin Vallilaan uuden Ensikodin, joka on lapsen oikeuksista ja perheen kunnioituksesta rakentuva hoivaava yhteisökuntoutuksen ympäristö, jossa yhdistyvät viimeisimpään tutkittuun tietoon perustuva ammatillinen osaaminen ja eettisesti kestävä, ihmisarvoa kannatteleva toiminta. Uusi Ensikoti on johtavia terapeuttisen vauva- ja pikkulapsiperhetyön osaamisyhteisöjä maailmassa. Jokainen lapsi on pelastettava elämälle.

Tärkeää työtä tekevän Ensikodin työntekijät ja pienet asiakkaat ansaitsevat turvalliset ja toimivat tilat. Saneerausprojektin ansiosta suomalaiset lapset saavat ottaa ensiaskeleitaan talossa, jossa on turvallista ja rauhallista olla, ja jossa on huomioitu tulevaisuus sekä kestävät arvot.

Ensikodin pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi Avario Espoo (nyk. Arco) ja koseptoinnista ja sisustuksesta Flock Oy:n Anna Kyyhkysen johdolla.

Ensikodin projektin yhteydessä asiakaskokemus ja arvomaailma nousivat suunnitteluratkaisujen ja tuotevalintojen keskiöön. ”Halusimme synnyttää Ensikodin asiakkaille hotellitasoisen kokemuksen, jossa he voivat keskittyä omaan perhe-elämäänsä mahdollisimman miellyttävissä puitteissa siten, että tilat tukevat perheiden tarpeita. Suunnittelua ohjasi suojeleva metsä -teema, jonka mukaan vastuulliset materiaalivalinnat tehtiin.”, kertoo Anna Kyyhkynen. Sammalta muistuttavat tekstiilimatot ovat mukava ja turvallinen konttausalusta vauvoille ja ne ovat helppoja pitää puhtaana. Kohteessa hyödynnettiin Interfacen Human Nature -sarjan tuotteita.

Materiaalien valintojen perusteena Ensikoti halusi käyttöturvallisuuden ja ekologisuuden  lisäksi tiloihin pitkäikäisiä ja kestäviä tuotteita. Ensikoti on näin halunnut panostaa myös työntekijöiden jaksamiseen ja työhyvinvointiin.

Materiaalivalinnoissa on ollut tärkeää huomioida asiakkaiden erilaiset tarpeet. Visuaalisuuteen sekä aistimaailmaan on panostettu ja suojeleva metsä -teema toteutuu hienosti niin yhteis- kuin toimistotiloissa.  Perhehuoneissa kodinomaisuutta on saatu aikaan muun muassa tammipintaisilla kylpyhuonekalusteilla.

Projektin tyyppi:
  • Muut julkiset kohteet
Sijainti: Helsinki
Suunnittelija: Avario Espoo (nyk. Arco) / Flock Oy
Rakennuttaja: Helsingin Ensikoti ry
Asennusliike: Heikkinen yhtiöt Oy
Pääurakoitsija: Consti korjausrakentaminen Oy
Kuvanosto 1

Aistihuoneen tarkoituksena on luoda lapselle moniaistillinen ympäristö äänen, valon, kuvien, muotojen ja erilaisten tekstuurien avulla.

Kuvanosto 2

Green Flor Silent Elegance -vinyylilankku vaimentaa askelten töminää ja on helppo pitää puhtaana.

Kuvanosto 6

Henkilökunnan viihtyisä tiimitila.

Kuvanosto 4

Pyöreään pesään on lapsen halutessaan helppo vetäytyä omiin oloihinsa.

Kuvanosto 5

Metsän värimaailmaan on helppo rauhoittua istahtamalla vaikkapa leikkisään nojatuoliin.

Todistus

Ensikodille luovutettiin osana projektia Interfacen tuotteista hiilineutraaliustodistus. Valmistaja on hyvittänyt tekstiililankkujen valmistuksesta aiheutuneen jo valmiiksi erittäin pienen hiilijalanjäljen.

Kohteen tuotteita

Muita samanlaisia

Varaa aika Etsi myymälä