Karusellikuva 1
Karusellikuva 2
Karusellikuva 3

Päiväkoti Martta Wendelin

22.08.2022

Massiivipuusta rakennetun ympäristöystävällisen päiväkodin suunnittelun lähtökohtana oli halu luoda terveelliset ja turvalliset tilat lapsille. Päiväkoti nimettiin Tuusulan alueella laajan ja vaikuttavan elämäntyön tehneen kuvataiteilija Martta Wendelinin (1893–1986) mukaan. Wendelinin taide koristaakin esimerkiksi päiväkodin sisäpuolen lasiseiniä. Wendelin satumaisen kauniit värit ovat toimineet innoittajana myös rakennuksen värimaailmalle, joka toistuu niin sisääntuloaulassa kuin wc-tiloissakin.

Päiväkodin suunnitellut AFKS – Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy kiinnitti suunnittelussa erityistä huomiota terveelliseen, turvalliseen ja taiteelliseen ympäristöön tilan monikäyttöisyydestä tinkimättä. Arkta Rakennuskultti Oy:n rakentama CLT-massiivipuurunkoinen päiväkoti valmistui toukokuussa 2022 ja päiväkoti on tarkoitettu noin 200 lapselle.

Kohteessa käytettiin Laattapisteen tarjoamaa Projektiassari-palvelua havainnollistamaan tilaajalle ja käyttäjille erilaisia arkkitehdin ehdottamia P21-laattasarjan sävyvaihtoehtoja ja yhdistelmiä. Kuvat helpottivat merkittävästi arkkitehdin päätöksentekoa ja tuotteiden esittelyä tilaajille.

Projektin tyyppi:
  • Oppilaitokset ja päiväkodit
  • Muut julkiset kohteet
Sijainti: Tuusula
Rakennustyyppi: Opetusrakennus
Rakennusvuosi: 2022
Suunnittelija: Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy
Rakennuttaja: Tuusulan kunta
Pääurakoitsija: Arkta Rakennuskultti Oy​

Kylpyhuoneiden satumaiset värimaailmat

Kylpyhuoneiden yksilölliset värimaailmat saivat innoituksensa Martta Wendelinin kuvituksista, jotka sijaitsivat kylpyhuoneiden läheisyydessä. Wendelinin kuvitusten värimaailman toistaminen kylpyhuoneisiin vaati laatoilta poikkeuksellisen laajaa värivalikoimaa. Ratkaisu löytyi LPC P21 -sarjasta, joka sisältää useita täyteläisiä värejä mattapintaisista laatoista seinä- ja lattiakäyttöön. Lisäksi kaikki sarjan laatat ovat hiilineutraaleja.

Oranssi kylpyhuone

Oranssi kylpyhuone kuva 1
Oranssi kylpyhuone kuva 2
Oranssi kylpyhuone kuva 3

Lattialaattana LPC P21 -sarjan Uni Ouro -laattoja.

Oranssi kylpyhuone kuva 4

Seinälaattana LPC P21 -sarjan Uni Meloa -laattoja.

Sininen kylpyhuone

Sininen kylpyhuone kuva 1
Sininen kylpyhuone kuva 2
Sininen kylpyhuone kuva 3

Lattialaattana LPC P21 -sarjan Uni Ceu -laattoja.

Sininen kylpyhuone kuva 4

Seinälaattana LPC P21 -sarjan  Uni Turquesa -laattoja.

Vihreä kylpyhuone

Vihreä kylpyhuone kuva 1
Vihreä kylpyhuone kuva 2

Lattialaattana LPC P21 -sarjan Uni Mineral -laattoja.

Vihreä kylpyhuone kuva 3

Seinälaattana LPC P21 -sarjan Uni Limonete -laattoja.

Käytännöllistä ja kaunista

Aulaan ja eteiseen arkkitehti valitsi kovaa käyttöä kestävän LPC Quarry -sarjan Flame Red -laatan, jonka karkeampi pinta antaa pitoa lattian märkänäkin ollessa. Tämänkin laatan värimaailma valittiin eteisen lasiovessa olevaa Wendelinin kuvitusta mukaillen.

Eteisen kuva 1
Eteisen kuva 2

Haastava kohde ja upea lopputulos

Päiväkoti Martta Wendelin oli haastava kohde rakentajille ja siksi oli tärkeää, että projektia oli toteuttamassa joukko rautaisia ammattilaisia. Työpäällikkönä toimi Pasi Porento, vastaavana työnjohtajana Juha Nikkanen ja hänen apunaan toimivat Rasmus Bengtström, Toni Viisanen ja Jarkko Laitinen. Hankinnoista vastasi puolestaan Mikko Kujala.

Joutsenmerkin asettamat tiukat vaatimukset

Rakennukselle haettava Joutsenmerkki asetti myös omalta osaltaan tiukkoja vaatimuksia esimerkiksi energiatehokkuudelle, rakennusmateriaaleille, kemikaalien valvonnalle, ilmanvaihdolle sekä päivänvalon määrälle.

Kohteen tuotteita

Muita samanlaisia

Varaa aika Etsi myymälä