Veden säästäminen alkaa suihkusta

Liiallinen vedenkulutus rasittaa sekä ympäristöä että lompakkoa, joten omaan vedenkulutukseen on hyvä kiinnittää huomiota. Jo pienillä muutoksilla keskimääräistä vedenkulutusta voi vähentää helposti ilman, että mukavuudesta tarvitsee tinkiä.
Pääkuva

Kylpyhuone on kodin suurin vesisyöppö

Kerrostalossa asuvan keskimääräinen vedenkulutus kotona on 155 litraa vettä päivässä. Nelihenkisen perheen vedenkulutus voi siis olla päivittäin jopa 620 litraa.

Vedenkulutus jakautuu pääasiassa peseytymiseen, wc-istuimen huuhteluun, keittiöön ja pyykinpesuun. Koska wc ja kylpyhuone haukkaavat suurimman osan kodin vedenkulutuksesta, kannattaa erityisesti ne ottaa suurennuslasin alle, kun kulutusta halutaan vähentää. 

Puolikas 1
Puolikas 2

Lyhyempi suihku säästää satoja euroja vuodessa

Helpoin ja halvin tapa vähentää keskimääräistä vedenkulutusta vuodessa on tietysti omien tapojen muuttaminen. Ensi kerralla suihkuun mennessä kannattaa harkita, voisiko siellä vietettyä aikaa lyhentää edes hieman. Esimerkiksi yksi 20 minuutin lämmin suihku päivässä maksaa noin 600 euroa vuodessa, kun taas viiden minuutin päivittäisellä suihkulla kustannukset jäävät vain 150 euroon vuodessa.

Myös veden lämpötilaa on järkevää laskea, sillä veden lämmittämiseen tarvitaan energiaa. Mitä enemmän lämmintä vettä käytetään, sitä enemmän kuluu myös energiaa. Yleensä on vain tottumuskysymys, peseekö kädet lämpimällä vai haalealla vedellä. 

Hana ja suihku kannattaa sulkea kokonaan silloin, kun vettä ei tarvitse - esimerkiksi hampaiden harjauksen ja saippuoinnin ajaksi. Jos taas iltarutiineihisi kuuluu kunnon vaahtokylpy, kannattaa harkita sen korvaamista toisinaan suihkulla. Suihkun vedenkulutus on näet viisi kertaa pienempi kuin kylpemisen.

Hanat ja suihku kannattaa uusia viimeistään remontin yhteydessä. GROHEn EcoJoy-malliston vettä säästävät hanat ja suihkut vähentävät veden- ja sähkönkulutusta, mutta ovat silti miellyttäviä käyttää: vaikka vedenpainetta rajoitetaan, vettä säästävän suihkupään Dreamspray-ominaisuus jakaa veden tasaisesti kaikkiin suuttimiin. 

GROHEn Ecojoy-tuotteet on suunniteltu säästämään vettä ja energiaa, käyttömukavuudesta tinkimättä. Esimerkiksi pesuallashanojen veden virtausmäärä on tehtaalla asetettu 5,0 – 5,7 l/min, mikä jo itsessään auttaa vähentämään veden kulutusta. Virtausta voidaan lisäksi pienentää asentamalla hanaan erillinen virtauksenrajoitin. Rajoittimen asennus on helppoa ja nopeaa, ja se voidaan myös helposti poistaa käytöstä. Suihkussa virtauksenrajoitin voidaan asentaa suihkukahvaan, jolloin normaali 9,5 l/min virtaus voidaan yksilöllisesti rajoittaa haluttuun määrään, jopa 5,6 l/min.

Puolikas 4
Puolikas 3

Vuoto vessassa, lovi lompakossa

Myös wc-istuimen uusiminen remontin yhteydessä on perusteltua, sillä uudet pöntöt kuluttavat puolet vähemmän vettä kuin vanhat. Wc-istuinta hankkiessa kannattaa valita malli, jossa on kaksitoiminen huuhtelu. Laufenin PRO N -sarjan mallistoon on tullut uusi täyttöventtiili, joka säästää vettä. Se alkaa täyttämään vettä vesisäiliöön vasta, kun säiliö on tyhjä, ja näin pienentää wc-istuimen vedenkulutusta. 

Huom! Jos asut kerrostalossa, varmista isännöitsijältä, että kaksitoimisen huuhtelujärjestelmän asentaminen on sallittua ja että siitä ei aiheudu viemärin liiallista kuivumista. 

Kaikki vuodot vesikalusteissa tulee korjata pikimmiten. Harmittoman oloinen vuoto wc-istuimessa tai hanassa saattaa tehdä huomaamatta ison loven lompakkoon. Vesivahingon varalta vedet kannattaa myös laittaa poikki pääsulusta pidempien lomamatkojen ajaksi. Vesikalusteiden vuotojen havaitsemiseen voidaan käyttää apuna Grohen Sense Water Security Kit -vesiturvallisuusjärjestelmää. 

Grohe Sense Water Security Kit on älykäs vesivuotovahti, jolla pystyy tarkastelemaan talouden vedenkulutusta. Laite havaitsee rikkoutuneet putket, mikrovuodot, jäätymisen ja poikkeavuudet veden virtauksessa, joista Sense Guard ilmoittaa LED-valoilla, värinällä ja push-ilmoituksilla. Vedenkulutusta voi seurata puhelimella GROHE Sense -sovelluksen avulla. Laite on tarkoitettu omakotitaloon ja se asennetaan heti vesimittarin jälkeen kylmävesiputkeen. Oman vedenkulutuksen määrää vähenee huomattavasti myös vesimittarin avulla, kun kulutusta pystyy seuraamaan jatkuvasti ja turhaa vedenkäyttöä karsia.  

Pyykinpesukoneen vedenkulutusta voi vähentää helposti

Etenkin lapsiperheissä likapyykkiä kertyy runsaasti, ja pesukone pyörii päivittäin, joten pyykinpesukoneen vedenkulutus vie suuren osan talouden koko vedenkulutuksesta. Pyykinpesukoneen vedenkulutusta voi vähentää, kun pesee ainoastaan täysiä koneellisia ja hyödyntää pesukoneen säästöohjelmia. Aina vaatteiden vesipesu ei ole edes tarpeen, vaan pelkkä tuuletus voi riittää. Pyykinpesukoneen kannattaa myös vaihtaa vanhasta uudempaan malliin, sillä uusien pyykinpesukonemallien vedenkulutus on huomattavasti pienempi kuin vanhojen. Pesuohjelman lämpötilan madaltaminen myös säästää sähköä, jota veden lämmittäminen kuluttaa. 

Helpot vedensäästövinkit

Vedenkulutus on ennen kaikkea kiinni tottumuksista ja tavoista. Pienet muutokset arkirutiineissa ja järkevän vedenkäytön yhdistäminen edistyneeseen teknologiaan saavat aikaan ison säästön. Fiksut vedenkäyttötavat kannattaa myös opettaa lapsille jo pienestä pitäen. Ota haltuun seuraavat 8 helppoa vedensäästövinkkiä: 

  1. Käy lyhyemmässä suihkussa.
  2. Laske veden lämpötilaa.
  3. Sulje hana ja suihku, kun et tarvitse vettä (esim. hampaidenpesun ja saippuoinnin ajaksi).
  4. Älä käytä kylpyammetta päivittäin.
  5. Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä.
  6. Vaihda vesikalusteet vettä säästäviin versioihin, esimerkiksi vaihtamalla suihkuusi vettä säästävä suihkupää.
  7. Hyödynnä wc-istuimen kaksoishuuhtelua.
  8. Korjaa kaikki vuodot vesikalusteissa välittömästi.

Lähteet: GROHE, Motiva

Tutustu tuotteisiin

Katso myös

Varaa aika Etsi myymälä