Haku

Veden säästäminen alkaa suihkusta

Liiallinen vedellä läträäminen rasittaa sekä ympäristöä että lompakkoa, joten omaan vedenkulutukseen on hyvä kiinnittää huomiota. Jo pienillä muutoksilla vedenkulutusta voi vähentää helposti ilman, että mukavuudesta tarvitsee tinkiä.
Pääkuva

Kylpyhuone on kodin suurin vesisyöppö

Kerrostalossa asuva kuluttaa kotona ollessaan keskimäärin 155 litraa vettä päivässä. Nelihenkisen perheen vedenkulutus voi siis olla päivittäin jopa 620 litraa.

Vedenkulutus jakautuu pääasiassa peseytymiseen (39 %), wc-istuimen huuhteluun (26 %), keittiöön (22 %) ja pyykinpesuun (13 %). Koska wc ja kylpyhuone haukkaavat suurimman osan kodin vedenkulutuksesta, kannattaa erityisesti ne ottaa suurennuslasin alle, kun kulutusta halutaan vähentää. 

Puolikas 1
Puolikas 2

Lyhyempi suihku säästää satoja euroja vuodessa

Helpoin ja halvin tapa vähentää vedenkulutusta on tietysti omien tapojen muuttaminen. Ensi kerralla suihkuun mennessä kannattaa harkita, voisiko siellä vietettyä aikaa lyhentää edes hieman. Esimerkiksi yksi 20 minuutin lämmin suihku päivässä maksaa noin 600 euroa vuodessa, kun taas viiden minuutin päivittäisellä suihkulla kustannukset jäävät vain 150 euroon vuodessa.

Myös veden lämpötilaa on järkevää laskea, sillä veden lämmittämiseen tarvitaan energiaa. Mitä enemmän lämmintä vettä käytetään, sitä enemmän kuluu myös energiaa. Esimerkiksi yleensä on vain tottumuskysymys, peseekö kädet lämpimällä vai haalealla vedellä. 

Hana ja suihku kannattaa sulkea kokonaan silloin, kun vettä ei tarvitse, esimerkiksi hampaiden harjauksen ja saippuoinnin ajaksi. Jos taas iltarutiineihisi kuuluu kunnon vaahtokylpy, kannattaa harkita sen korvaamista toisinaan suihkulla. Kylpeminen kuluttaa näet viisi kertaa enemmän vettä kuin suihkussa käyminen.

Hanat ja suihku kannattaa uusia viimeistään remontin yhteydessä. Esimerkiksi Hansgrohen hanat ja suihkut, joissa käytetään EcoSmart-teknologiaa, kuluttavat jopa 60 prosenttia vähemmän vettä tavallisiin hanoihin verrattuna. Teknologia perustuu veden virtauksen rajoittimiin sekä erityisiin suihkusuuttimiin. AirPower-teknologia puolestaan sekoittaa veteen ilmaa, jolloin pisaroista tulee täyteläisiä ja pehmeitä. Näin mukavuus ei kärsi, vaikka vettä kuluu vähemmän. 

Puolikas 4
Puolikas 3

Vuoto vessassa, lovi lompakossa

Myös wc-istuimen uusiminen remontin yhteydessä on perusteltua, sillä uudet pöntöt kuluttavat puolet vähemmän vettä kuin vanhat. Wc-istuinta hankkiessa kannattaa valita malli, jossa on kaksitoiminen huuhtelu.

Huom! Jos asut kerrostalossa, varmista isännöitsijältä, että kaksitoimisen huuhtelujärjestelmän asentaminen on sallittua ja että siitä ei aiheudu viemärin liiallista kuivumista. 

Omakotitalossa asuva voi halutessaan hankkia wc-istuimeen paineenalennusventtiilin, joka laskee vedenpainetta ja vähentää siten kulutusta. Kun paine pysyy tasaisena, myös putket ja liitokset kestävät paremmin.

Kaikki vuodot vesikalusteissa tulee korjata pikimmiten. Harmittoman oloinen vuoto wc-istuimessa tai hanassa saattaa tehdä huomaamatta ison loven lompakkoon. Vesivahingon varalta vedet kannattaa myös laittaa poikki pääsulusta pidempien lomamatkojen ajaksi.  

Tolkkua pyykkirumbaan

Etenkin lapsiperheissä likapyykkiä kertyy runsaasti, ja pesukone pyörii päivittäin. Vettä voi säästää, kun pesee ainoastaan täysiä koneellisia ja hyödyntää pesukoneen säästöohjelmia. Aina vaatteiden vesipesu ei ole edes tarpeen, vaan pelkkä tuuletus voi riittää.

Vinkkilista veden säästämiseen

Vedenkulutus on ennen kaikkea kiinni tottumuksista ja tavoista. Pienet muutokset arkirutiineissa ja järkevän vedenkäytön yhdistäminen edistyneeseen teknologiaan saavat aikaan ison säästön. Fiksut vedenkäyttötavat kannattaa myös opettaa lapsille jo pienestä pitäen.

  1. Käy nopeammin suihkussa.
  2. Laske veden lämpötilaa.
  3. Sulje hana ja suihku, kun et tarvitse vettä (esim. hampaidenpesun ja saippuoinnin ajaksi).
  4. Älä käytä kylpyammetta päivittäin.
  5. Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä.
  6. Vaihda vesikalusteet vettä säästäviin versioihin.
  7. Hyödynnä wc-istuimen kaksoishuuhtelua.
  8. Korjaa kaikki vuodot vesikalusteissa välittömästi.

Lähteet: Hansgrohe, Motiva

Tutustu tuotteisiin