Pukkilan historia

Pukkilan historia on side suomalaisuuteen.
Kuva 1

Pukkilan vanha tehdasrakennus.

Kuva 2

Pukkilan tehtaan valuprosessi.

Kuva 3

Tehtaan kuljetukset toiminnassa.

Kuva 4

Pukkilan tehtaan vanha tunneliuuni.

Kuva 5

Keramiikkataiteilija Irja Soini.

Kuva 6

Pukkilan laboratorion henkilökuntaa ansaitulla tauolla.

Kuva 1
Kuva 2
Kuva 3
Kuva 4
Kuva 5
Kuva 6

1800-luku

Pukkilan 150-vuotinen taival on merkittävä osa suomalaista rakentamisen ja sisustamisen historiaa. Pukkilan tarina alkoi Turun Kaakelitehtaasta, jonka komeat kaakeliuunit olivat maankuuluja. Suomen historian värikkäiden vaiheiden ja kaupallisten suhdanteiden aallokossa Pukkilasta kehittyi maan johtava keraamisten laattojen markkinoija ja alan tunnetuin tuotemerkki.

1874 Turkuun suunniteltiin uutta komeaa hotelli Phoenixia, jonka tiloihin tarvittiin satakunta kaakeliuunia. Uunipulman ratkaisuksi perustetiin uusi kaakeleita ja savitavaroita valmistava yhtiö, Turun Kaakelitehdas Osakeyhtiö (Åbo Kakelfabriks Aktiebolag). Kaakeliuunitehdas rakennettiin Aurajoen rantaan Linnankatu 52:n tontille.

Vuosi 1874 oli muutoinkin Suomen keraamisen teollisuuden merkkivuosi. Samana vuonna Rörstrand Aktiebolag perusti Arabian posliinitehtaan Helsinkiin.

1887 Turkulainen Åbo Tidning -sanomalehti kirjoitti innostuneen sävyisen artikkelin Turun Kaakelitehtaan uudesta tuotannosta. Kaakeliuuneista puhuttiin nyt ensimmäistä kertaa kotimaisena taideteollisuustuotteena ja niitä pidettiin tärkeinä sisutuselementteinä, joilla voitiin muuttaa ”kotien sisustus harmoniseksi ja aistikkaaksi”. Samana vuonna Pietariin perustettiin Turun Kaakelitehtaan myyntikonttori.

1899 Tulevan kehityksen ja raaka-aineen saannin turvaamiseksi yhtiö osti Maarian pitäjän Pitkämäestä Keskitalon tilan, jonka pelloilta saatiin sen ajan tuotantoon sopivaa savea. Uusi tehdas rakennettiin ns. Pukkilan pellolle.

Välikuva

Pukkilan tyylikkäillä laatoilla suunniteltu kylpyhuone.

1900-luku

1900 Yhtiö laajensi toimintaansa rakentamalla Moskovaan tehtaan Keski- ja Etelä-Venäjän kaakelitarpeen tyydyttämiseksi. Venäjän ja Japanin välinen sota kuitenkin haittasi työtä ja tehdas jouduttiin sulkemaan jo vuonna 1906.

1910 Hyvän rakennussuhdanteen aikana Turun Kaakelitehdas perusti uudet haarakonttorit Tampereelle, Viipuriin ja Riikaan, ja Helsingin myyntikonttoria laajennettiin.

1930 Uudet lämmitysjärjestelmät olivat alkaneet korvata puulämmitystä ja kaakeliuunien tuotanto väheni. Jo vuonna 1929 yhtiö oli saanut Suomessa yksinoikeuden myydä laadukkaita tšekkoslovakialaisia seinä- ja lattialaattoja. Nyt, uusien ajanmukaisten koneiden hankkimisen jälkeen, yhtiössä alettiin itse valmistaa seinä- ja lattialaattoja, joiden laatu vastasi täysin ulkomaisia tuotteita. Samalla otettiin käyttöön Pukkila-tuotemerkki uudemman tehtaan sijaintipaikan nimen mukaisesti. Ensimmäiset A-laatuiset Pukkila-seinälaatat toimitettiin kauppoihin 1931. Natura-laattojen valmistus alkoi.

1943 Sota-aikana tehtaalla oli pulaa niin poltto- ja raaka-aineista kuin työvoimastakin. Niinpä joulukuussa 1942 allekirjoitettiin sopimus Turun Kaakelitehdas Osakeyhtiön sulautumisesta Paraisten Kalkkivuori Osakeyhtiöön ja 1.1.1943 yhtiö purkautui lähes 69 toimintavuoden jälkeen.

1944 Yhtiön Viipurin haarakonttori ja Sakkolassa sijaitsevat Pellonperän saviesiintymät menetettiin rauhanteossa. Tehtaan oli pakko aloittaa lattialaattojen valmistukseen tarvittavan saven tuominen ulkomailta.

1955 Turun Kaakelitehdas lopetti kaakeliuunien valmistuksen ja myynnin. Vanha Linnankadun tehdas myytiin seuraavana vuonna ja toiminta siirtyi kokonaan Pitkämäkeen Pukkilan tehtaan laajennettuihin tiloihin. Tuotanto keskittyi nyt erilaisiin seinä- ja lattialaattoihin.

1976 Pukkilasta tuli ainoa Pohjoismaissa toimiva laattatehdas, kun ruotsalainen Uppsala-Ekeby lopetti toimintansa ja sen myyntiorganisaatio siirtyi Partek Byggvaror Ab:lle.

1986 Uusi tehdas valmistui Turun Pitkämäkeen ja tuotannossa siirryttiin kaksoispoltosta kertapolttotekniikkaan. Saman vuonna Pukkila lanseerasi Harmony- ja Color -laattasarjat, joista sittemmin tuli yhtiön suosituimpia ja pitkäikäisimpiä tuotesarjoja.

1991 Turun Kaakeli yhtiöitettiin Oy Pukkila Ab:ksi. Partek ja Proventus perustivat United Tiles Ab:n, johon Pukkilan ohella liitettiin Ricchetti, Klingenberg ja Höganäs.

1992 Kaakelitori-toiminta alkoi. Pukkilan ensimmäinen oma myymälä avattiin Vantaan Petikkoon.

1995 Cisa-Cerdisa hankki United Tiles Ab:n keramiikkatoiminnan, josta muodostetiin Ricchetti Group.

1996 Pukkilan emoyhtiö Gruppo Ceramiche Ricchetti Spa oli ensimmäinen italialainen keramiikkayhtiö, jonka osakkeet noteerattiin Milanon pörssissä

1998 Ricchetti Group kaksinkertaisti tuotantokapasiteettinsa ostamalla Portugalin johtavan keraamisten laattojen valmistajan, Cinca-Compania Industrial de Ceramica, S.A.:n.

Välikuva

Pukkilan laatoilla toteutettu uimahalli.

2000-luku

2002 Pukkila lanseerasi Suomi Design -tuotekonseptin. Nimen alla kulkivat Pukkilan oman tehtaan tuotteet, joiden suunnittelijoina toimivat merkittävät suomalaiset suunnittelijat tai muotoilijat.

2004 Pukkila täytti komeat 130 vuotta ja teki samalla uuden tuotantoennätyksen, miljoona laattaneliömetriä vuodessa. Samana vuonna Vantaan Tammistoon avattiin kuudes oma myymälä. Siitä tuli ensimmäinen uuden konseptin mukainen Pukkila myymälä.

2014 Pukkila juhli jälleen pyöreitä vuosikymmeniä täyttäessään 140-vuotta.

2015 Eräs ajanjakso päättyi suomalaisen teollisuuskeramiikan historiassa, kun Pukkilan Turun tehtaan toiminta lopetettiin Turun Pitkämäessä ja tuotanto siirrettiin Portugaliin sisaryritys Cincan tehtaalle. 

2016 Pukkilan brändi uudistui ja yritystunnuksen pässi käänsi katseensa suoraan eteenpäin, kohti uutta tulevaisuutta. Uuden brändi-ilmeen mukaan suunniteltu myymälä avattiin Raisiossa.

2019 Oulun myymälä muutti uusiin tiloihin 

2020 Kuopio Showroom uudistettiin uuden myymäläkonseptin mukaiseksi

2021 Helsingin keskustassa Etelärannassa avattiin ammattilaisasiakkaille suunnattu Showroom

2022 Ricchetti Group myi osake-enemmistönsä suomalaiselle perheyritykselle Laattapiste Oy:lle ja Pukkilan omistajuus palasi Suomeen. Näin kääntyi jälleen uusi sivu Pukkilan historiassa.

2024 Pukkila juhlii 150 vuotta kestänyttä taivaltaan. Pukkilan laatat ovat tuttuja suomalaisista kodeista jo vuodesta 1874. 

Katso myös

Varaa aika Etsi myymälä