1970-luku

1970-luku oli sisustuksessa ja muotoilussa merkittävä vuosikymmen, joka toi mukanaan rohkeita kokeiluja, värejä ja kuoseja. Sisustustrendeissä ja kylpyhuoneiden laatoituksessa näkyi halu kokeilla uusia asioita ja tuoda tiloihin persoonallisuutta. Pukkilan laattavalikoima heijasti aikakautta ja asiakkaiden toiveisiin ja aikakauden trendeihin vastaten Pukkila toi markkinoille useita uusia laattamalleja ja -tyylejä.

1970-luvulla suosittiin voimakkaita ja tummia värejä, kuten oliivinvihreää, ruskeaa, oranssia ja keltaista. Laattojen pintakuvioinneissa ja -tekstuureissa pyrittiin jäljittelemään luonnosta löytyviä kuvioita ja kasviaiheita. Myös geometriset kuviot, kuten neliöt, ympyrät ja kuusikulmiot, olivat suosittuja. Lisäksi laattoihin tuotiin rohkeita, psykedeelisiä kuoseja ja abstrakteja kuvioita, jotka heijastivat aikakauden taiteellisia ja kulttuurisia virtauksia. Mainoksissa seinälaattoja suositeltiin erityisesti keittiöihin, kylpy- ja pesuhuoneisiin, eteistiloihin ja allashuoneiden seinille. 

1970-luvulla yksityistalouksista tuli Pukkilalle yhä tärkeämpi kohderyhmä. Peseytymistottumukset muuttuivat ja kylpyammeet väistyivät suihkujen tieltä. Ammeita varten rakennetut kylpyhuoneet eivät kestäneet muutosta ilman korjauksia, ja korjausboomi kaksinkertaisti kotimaiset laattamarkkinat vuosikymmenen lopulla.

Päivänkakkara

Päivänkakkara-kuviolaatta oli 1970-luvulla suosittu erityisesti keittiön välitilan laattana.

Timantti-kuva

Timantti-laatat olivat suosittuja kylpyhuoneissa sekä keittiön välitilassa. Värejä oli tarjolla viisi: koboltinsininen, vihreä, keltainen, ruskea ja oranssi.

Värien ja kuvioiden juhlaa

1970-luvulla kuviolaattojen valmistus jatkui voimakkaana. Suositut koristelaatat olivat nimeltään Päivänkakkara, Filigran, Liirum Laarum, Romantica ja Peili. Laatat koristivat suomalaisia koteja kiiltävälasitteisten pintojen ja lasituksen päälle painettujen kiehtovien koristekuvioiden ansiosta. Kuviolaatoilla voitin luoda täysin yksilöllisiä sisustuksia kylpyhuoneista keittiöön. 

Aivan uudenlaisia vaihtoehtoja tarjosivat Pallo-, Lehti- ja Timantti -laatat, joissa oli kolmiulotteisia kuvioita. Laattamallit toivat seinille ainutlaatuista tekstuuria ja dynamiikkaa. Marmori- ja Koralli-seinälaatat puolestaan toivat koteihin luonnon elementtejä uudella ja innovatiivisella tavalla. Nykymittapuun mukaan villeillä Marmori-laatoilla voitiin kylpyhuoneisiin luoda ylellisen ja ajaton tyyli, Koralli-laatta puolestaan tarjosi vaihtelevia ja epäsäännöllisiä värivivahteiden muodostelmia, jotka herättivät pinnan eloon. Uudet laattamallit tarjosivat asiakkaille rohkeita ja ainutlaatuisia vaihtoehtoja. Vuosikymmenen loppupuolella valikoima laajeni Kehys-, Paju- ja Mansikka -kuviolaatoilla. 

Lattialaattasarjat Kesto ja Sametti olivat kestäviä ja tiiviitä nk. sintrattuja laattoja, jotka sopivat myös ulkotilojen laatoituksiin. Laattoja oli saatavana muutamia värejä koissa 10x20, 5x20 ja 15x15. Lisäksi Natura-laattoja oli saatavana 10x10 ja kuusikulmainen 10x11,5 sileä- ja nastapintaisina. Uutuutena markkinoille tuotiin Naturan jalkalistat sekä holkkajalkalistat.

Pukkilan tehtaalla valmistettiin 15x15 seinälaattoja 1930-luvulta alkaen aina vuoteen 2015 asti. 1970-luvulla siihen saakka E-seinälaattoina tunnetut laatat saivat houkuttelevamman nimen Kiilto. Tarjolla oli 19 väriä. Tuotevalikoimaan kuuluivat myös seinään kiinnitettävät saippuakupit, joita oli saavana Kiilto-laattojen väreissä. Saippuakupit upotettiin seinään laatoituksen yhteydessä.

Laatat vasemmalta oikealle:

  • Liirum Laarum 1 ja 2, Pallo, Lehti, Timantti
  • Romantica 1 ja 2, Päivänkakkara, Peili
  • Marmori, Koralli 1, 2 ja 3, Kiilto
Kuva: laattakollaasi

Asiakastarinoita 1970-luvulta

Kuva1
Kuva2
Kuva3
Kuva1
Kuva2
Kuva3
Varaa aika Etsi myymälä