1980-luku

1980-luvulla keraamisten laattojen trendit heijastelivat vuosikymmenen omaleimaista estetiikkaa ja tuolloin vallinneita sisustusmieltymyksiä. Yleisesti 1980-luvun sisustustrendeissä korostui ylellisyyden ja glamourin tavoittelu, mikä näkyi myös laattojen suunnittelussa. Pukkilassa valmistettiin tuolloin runsaasti erilaisia laattamallistoja eri jälleenmyyjien tarpeisiin. 

Vuosikymmenen alkupuolen laattamallistot olivat vielä voimakkaanvärisiä ja runsaskuvioisia, mutta vuosikymmenen puolivälin jälkeen trendit ohjasivat laattasuunnittelua vaaleampaan ja pastellisempaan suuntaan. Uudet mallistot toivat suomalaisiin koteihin ja kylpyhuoneisiin kaivattua utuista romanttisuutta. Samaan aikaan kylpyhuoneista tuli entistä enemmän yksilöllisen sisustuksen näyttämöitä, joihin ammennettiin inspiraatiota marmorisista pylväspalatseista ja koristeellisista luksushotelleista ja marmorikuvioiset laatat alkoivat jälleen nousta pinnalle. 

Pukkilan tehtaalla vastattiin aikakauden vaatimuksiin tuottamalla laajoja mallistoja, jotka kattoivat monenlaiset tyylit ja mieltymykset. Uutuutena markkinoille tuotiin vuosikymmenen lopussa uusi seinälaattakoko 15 x 20 cm, joka mahdollisti uudenlaisia asettelumalleja ja antoi lisää vapautta tilojen sisustamiseen.

Vuosi 1985 oli merkittävä virstanpylväs Pukkilan ja Partekin historiassa, kun Partek osti ruotsalaisen Höganäsin Skrombergan laattatehtaat. Yhdistymisen myötä tehtaat alkoivat yhdessä kehittää tarjontaa, tarjota asiakkaille sisustuksen kokonaisratkaisuja pohjoismaisella muotoilulla, teknisellä osaamisella ja suurella valikoimalla. Skrombergan ja Turun tehtaat sopivat muotoilusta ja tuotekehityksestä. Ensimmäinen yhteinen sarja nimettiin Harmoniaksi ja siihen kuului 32 toisiinsa sopivaa seinä- ja lattialaattaa. Merkittävä tekninen kehitysaskel otettiin, kun laattojen koko muutettiin osana rakennusteollisuuden standardoimisprosessia ja modulimitat otettiin käyttöön. Tarkoitus oli helpottaa tarvittavan laattamäärän arvioimista mahdollisimman tarkasti jo suunnitteluvaiheessa.

Kuva
Varaa aika Etsi myymälä