Laattatrendit 1990-luvulla

1990-luku oli sisustustrendeissä värien, kuvioiden ja minimalistisen tyylin vuosikymmen. Kylpyhuoneista tuli erityisiä rentoutumispaikkoja, joissa pastellisävyt ja mosaiikkilaatat loivat raikkaita ja ylellisiä tiloja. 1990-luvulla Pukkilan tuotanto ja tuotevalikoima laajenivat huomattavasti, ja yhteistyö tunnettujen suomalaisten suunnittelijoiden kanssa toi markkinoille useita suosittuja laattasarjoja. Suomalaiset suunnittelijat, kuten Markku Piri, Leena Hirvensalo, Stefan Lindfors ja Anja Vinqwist, suunnittelivat Pukkilalle useita suosittuja mallistoja 1990-luvun alkupuolella. 

Kotikaakeli-laattasarjat

1990-luvun alussa Pukkila aloitti Kotikaakeli-laattasarjojen tuotannon. Laattojen koko oli 15x20 cm ja ne olivat edullisia ja laajalle yleisölle suunniteltuja mallistoja. Laattamallistoihin sisältyi aina yksivärinen pohjalaatta sekä sen pariksi koristelaatta. Koristelaatoissa oli usein keskikuvio, kuten boordi laatan reunassa, kukkakuvio laatan keskellä tai köynnös. Värit olivat hempeitä vihreän, punaisen, sinisen ja harmaan sävyjä, ja kuviot olivat Pukkilan omien suunnittelijoiden käsialaa. Kotikaakeli-sarjoja oli kymmeniä, ja jälleenmyyjät valitsivat niistä sopivimmat omaan valikoimaansa yksinoikeudella. Tämä räätälöinti lisäsi laattojen kysyntää ja tarjosi jälleenmyyjille ainutlaatuisia tuotteita.

Suosituimpia seinälaattasarjoja

Yksi 1990-luvun suosituimmista sarjoista oli Anja Vinqvistin suunnittelema Elegance, joka sisälsi hienovaraisen marmorikuvion. Sarjaan kuului peruslaatan lisäksi kaksi kuviolaattaa, joista toisessa oli boordi ja toisessa keskikuvio. Elegance-sarjan hillitty mutta tyylikäs ulkonäkö teki siitä kylpyhuoneissa erityisen suositun.

1990-luvun puolivälissä Pukkila aloitti 20x25 kokoisten laattojen valmistuksen, mikä avasi uusia mahdollisuuksia seinälaattojen suunnitteluun. Suosittuja seinälaattasarjoja olivat muun muassa Leena Hirvensalon ja Markku Pirin suunnittelema Sonaatti sekä Seitsemän veljestä, joka oli Markku Pirin käsialaa. Fashion 1 ja 2 -sarjat, jotka olivat Hirvensalon ja Pirin yhteistyön tuloksia, edustivat Pukkilalle merkittävää uutta aluevaltausta. Ulla Kujansuun suunnittelema Taika-sarja tarjosi monipuolisia värivaihtoehtoja, kuten tummanharmaata ja vaaleanharmaata, ja sisälsi sekä boordilaattoja että keskikuvioita.

Pastellisävyjä ja marmorikuoseja

Kylpyhuoneissa pastellisävyt, kuten vaaleanpunainen ja sininen, olivat seinä- ja lattialaatoissa suosittuja. Marmorikuvioidut laatat toivat ylellisyyttä kylpyhuoneisiin, ja mosaiikkilaatat nousivat suosioon erityisesti tehosteseinissä ja suihkualueilla.

Vuoden 1995 jälkeen Pukkila luopui omien suunnittelijoiden käytöstä ja siirtyi hankkimaan mallistoja Italiasta, Ricchetti Groupin kautta. Uudet laattasarjat sisälsivät tummia ja vaaleita marmorikuvioisia laattoja, joita käytettiin trendikkäissä kylpyhuoneissa. Seinien alaosa laatoitettiin tummalla laatalla, puoliväliin lisättiin koristelaista ja yläosa vaalealla laatalla.

Pukkila teki yhteistyötä muidenkin eurooppalaisten tehtaiden kanssa. Esimerkiksi laattamallistojen kuviolaatat valmistettiin Espanjassa: pohjalaatta valmistettiin Turussa, jonka jälkeen se lähetettiin koristeltavaksi Espanjaan ja palautettiin valmiina Suomeen. Lisäksi tilattiin laattasarjoihin sopivia koristelistoja.

1990-luvun lopussa kuviolaattojen tuotanto lopetettiin ja keskityttiin yksiväristen laattojen, kuten Harmony- ja Color-sarjojen, valmistukseen. Näihin sarjoihin kehitettiin uusia vaihtoehtoja, kuten Harmonyyn 10x10 pre-cut-vaihtoehto. Uudesta aaltoilevapintaisesta Lumi-laatasta tuli erittäin suosittu.

Varaa aika Etsi myymälä